Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Duurzame oplossing voor rioolslib binnen handbereik'

8 augustus 2019, 09.23 uur

Het verwerken van zuiveringsslib, een restproduct uit waterzuiveringsinstallaties, verloopt door de problemen bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) momenteel uiterst moeizaam. Volgens onderzoeksinstituut TNO is er een duurzame oplossing mogelijk. Die laat alleen nog wel een paar jaar op zich wachten.

Het slib is één van de stoffen die in het AEB verbrand werd om warmte op te wekken. Nu vier van de zes AEB-ovens door problemen stilliggen hoopt ook het slib zich op. Daarom wordt het momenteel op verschillende plekken in het land opgeslagen. 

Maar het slib verbranden is überhaupt geen handige manier om met dit restproduct om te gaan, vertelt Levien de Legé, Business Developer Biomass bij TNO tegen BNR.

Biomassa en biogas
Het slib bestaat namelijk voor 80% uit water. En water verbranden is natuurlijk verre van efficïent. 'Wij hebben een nieuwe techniek getest waarbij we het slib door een reactor leiden. Hierdoor halen we er véél meer water uit. Wat overblijft is brandbare biomassa. Van het water is biogas te maken en ook het overgebleven fosfaat is herbruikbaar.'

Lees ook: Waterschap niet blij met tijdelijk opslag rioolslib: 'We staan met de rug tegen de muur'

De proef draait nu nog op kleine schaal, maar De Legé hoopt over een paar jaar enkele tonnen per uur te kunnen verwerken. 'Dan wordt het écht bruikbaar. En de techniek is ook nog eens voordeliger dan de huidige verwerking.'