Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdams bedrijfsafval ook gestort in Kop van Noord-Holland

8 augustus 2019, 15.26 uur

De gemeente heeft in de Kop van Noord-Holland een derde tijdelijke stortlocatie gevonden voor de verwerking van bedrijfsafval. Eerder werd al bekend dat een gedeelte van het afval van het Afval Energie Bedrijf (AEB) gestort ging worden in Nauerna (Noord-Holland) en Lelystad (Flevoland).

Vanwege het stilleggen van vier van de zes verbrandingslijnen bij Afval Energie Bedrijf (AEB) dreigde de verwerking van het Amsterdams bedrijfsafval vast te lopen. Met ingang van 19 augustus mag op de stortlocatie Wieringermeer in Hollands Kroon wekelijks maximaal 500 ton bedrijfsafval gestort worden.

Lees ook: Provincies schieten Amsterdam te hulp bij afvalcrisis

Het storten van bedrijfsafval is tijdelijk totdat het weer mogelijk is om het te verbranden. Het afval wordt op alle locaties dagelijks afgedekt met grond zodat de kans op brand en geuroverlast klein is, aldus de gemeente. 'De stortlocaties zorgen er voor dat de druk op de landelijke verwerking van afval verlicht wordt.'

Importplafond
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) kondigde gisteren aan een importplafond voor het verbranden van buitenlands afval in te stellen. Dit houdt in dat er geen nieuwe contracten worden afgesloten om buitenlands afval in Nederland te verbranden. Hiermee probeert de staatssecretaris de druk op de andere afvalverwerkers te verlichten.

De afvalbedrijven waarschuwden daarop dat een importplafond weinig tot niets oplost, omdat daarmee de benodigde capaciteit pas over enkele maanden wordt vergroot. De Vereniging Afvalbedrijven wil dat de gemeente snel capaciteit opkoopt bij andere afvalbedrijven. 

De gemeente zegt samen met het ministerie, provincies, gemeenten en afvalbedrijven in gesprek te blijven over oplossingen voor de korte en lange termijn.