Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente wil bomen op Rozengracht kappen

20 augustus 2019, 06.52 uur · Aangepast 20 augustus 2019, 07.03 uur · Foto: Google Streetview

De Rozengracht gaat over een aantal jaar op de schop. Waarschijnlijk worden de bomen in de straat dan gekapt.

Dat blijkt uit een gemeentelijke brief die bewoners en ondernemers over de werkzaamheden hebben gekregen. De gemeente wil de straat opnieuw inrichten om de verkeersveiligheid, doorstroming en 'kwaliteit van de openbare ruimte' te verbeteren.

Lees ook: Kruispunt dodelijk ongeluk Marnixstraat bekend als blackspot

Laag groen
'Van de huidige 33 bomen moeten er veel - mogelijk alle - helaas worden gekapt', schrijft de gemeente in de brief. 'Hiervoor planten we 37 bomen en laag groen terug.'

Ook alle 53 parkeerplaatsen en de 14 laad- en losplaatsen in de straat verdwijnen. Er komt wel een 'flexibele servicestrook', waar naast terrassen ook 25 laad- en losplaatsen op komen. Op die 25 plekken mogen bewoners met een parkeervergunning 's avonds en 's nachts parkeren.

Lees ook: Marktkooplui dupe van opheffen parkeerplekken: 'Je rijdt dertig rondjes voor niks'

Dertig kilometer per uur
De maximumsnelheid voor auto's moet naar dertig kilometer per uur gaan. Ook worden er 'verkeersremmende maatregelen' genomen. De auto zou ruimte moeten inleveren in de straat.  

Na de zomervakantie kunnen bewoners en andere belanghebbenden op de plannen van de gemeente reageren. Wanneer de straat daadwerkelijk opnieuw wordt ingericht is nog onduidelijk. Het kan pas nadat negen monumentale bruggen zijn vervangen, dat gebeurt naar verwachting vanaf 2021. 

Lees ook: Ondernemers centrum vrezen omzetverlies door renovatie negen bruggen

Op 12 september organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst over de plannen.