Whatsapp

Stad

'Machtsstrijd tussen kantoor en medewerkers oorzaak crisis AEB'

23 augustus 2019, 18.30 uur · Aangepast 23 augustus 2019, 18.49 uur

Het Afval Energie Bedrijf (AEB) is 'al jaren een stuurloos schip'. Dat vertellen meerdere (oud-)medewerkers en andere betrokkenen aan het FD. Er zou volgens de krant zelfs sprake zijn van sabotage en brandstichting door het eigen personeel, en is het een komen en gaan van managers.

Verschillende bronnen vergelijken de 'verziekte cultuur' bij het bedrijf met die van de eveneens beruchte Amsterdamse brandweer en voorheen het GVB. Een machtsstrijd tussen het kantoor en medewerkers in de fabriek zou hiervan de oorzaak zijn.

Lees ook: Brief college over AEB: problemen nog lang niet voorbij

Zo mislukten pogingen van het management om processen te professionaliseren, vanwege 'een harde kern van rotte appels'. In plaats daarvan werden auto's van managers bekrast, meldt de krant.

Sabotage
De 'anarchie op de werkvloer' waar de bronnen van spreken, zou vooral terugkomen op de technische afdeling. Daar hebben medewerkers zelfs ovens gesaboteerd, vertellen ze.

Door de ingewikkelde reparaties die vervolgens nodig waren, konden ze aan het dagelijkse 'saaie onderhoudswerk' ontsnappen. Bovendien mochten ze daardoor overuren opschrijven en compensatiedagen opnemen. 

Lees ook: Gemeente komt met onderzoekscommissie voor Afval Energie Bedrijf

Poging cultuurwijziging
Wat niet hielp, was dat het een komen en gaan was van managers. Toch heeft de directie volgens de krant wel degelijk pogingen gedaan om de cultuur te wijzigen. Zelfs bij de sluiting van de vier verbrandingslijnen werden er opnieuw maatregelen aangekondigd om verbeteringen door te voeren. 

'Toeten noch blazen'
Maar ingewijden zijn daar sceptisch over. 'De kloof tussen kantoor en fabriek is gigantisch', zeggen ze. Zo zou de huidige directie 'van toeten noch blazen weten', vooral als het gaat om de techniek van de verbrandingsoven. 

(Oud-)medewerkers geloven zelfs niet dat er sprake was van structureel 'achterstallig onderhoud', terwijl dat de reden is dat de vier verbrandingslijnen zijn stilgelegd. Volgens hen zouden recente technische rapporten en een keuring van AEB's verzekeraar dat bewijzen. De directie heeft zich laten meeslepen door 'opgeklopte verhalen over onveilige situaties', aldus de bronnen. 

Reactie AEB
AEB laat in een reactie aan de krant weten dat het besluit om de verbrandingslijnen stil te leggen is genomen op basis van onderbouwde rapportages van het technisch management. Bovendien is er geluisterd naar signalen van medewerkers.

Lees ook: Afval Energie Bedrijf (AEB) legt afvalverbranding grotendeels stil

'Het is een breed gedragen besluit. Ook heeft er externe validatie plaatsgevonden waaruit blijkt dat de vier verbrandingslijnen binnen vier tot zes maanden weer in bedrijf genomen kunnen worden.'

Whatsapp