Misdaad

NL
V

Amsterdam spant de kroon met toename handgranaat-incidenten

27 augustus 2019, 09.33 uur · Aangepast 27 augustus 2019, 15.00 uur · Foto: Inter Visual studio / Robby Hiel

Het aantal incidenten met handgranaten is afgelopen anderhalf jaar 'explosief' gestegen. Dat meldt RTL Nieuws vanochtend. Vanaf 2008 telden onderzoekers van de Universiteit Leiden 117 incidenten, waarvan meer dan de helft in de afgelopen anderhalf jaar en bijna een derde in Amsterdam.

In de afgelopen anderhalf jaar werden meer incidenten geregistreerd dan in de tien jaar die daaraan voorafgingen. Onderzoekers noemen de trend zorgwekkend. De oorzaak van de toename blijft onduidelijk. 

Vooralsnog zijn er geen dodelijke aanslagen met granaten gesignaleerd. Ons land is overigens niet uniek in deze trend. In Zweden bijvoorbeeld is eveneens sprake van een enorme toename, waar wel doden zijn gevallen door handgranaten, inclusief omstanders.

Lees ook: Dodelijk tot vijftig meter en spotgoedkoop: 'Granaat al te krijgen voor vijf euro'

Handgranaten lijken veel te worden gebruikt als afpersingsmiddel. De laatste jaren werden de 'eitjes' veelvuldig aangetroffen aan deuren van horecagelegenheden en winkels. Volgens de gemeente Amsterdam hebben de problemen een 'structureel karakter' aangenomen.

Lees ook: 2018 was het jaar van de handgranaat: 'Je wenst dit geen enkele ondernemer toe'

Onlangs werd de maximumstraf voor het bezit of gebruik van een handgranaat verdubbeld naar acht jaar cel. Eerder deze maand besloot de Amsterdamse rechtbank criminelen zwaarder te straffen voor het plaatsen van explosieven.

Slechts één van de vijf incidenten in Nederland werd in 2018 opgelost.