Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hiv-preventiepil PrEP wordt goedkoper voor sommige Amsterdammers

2 september 2019, 09.00 uur

De hiv-preventiepil PrEP is vanaf vandaag te krijgen bij GGD's in de stad. Terwijl GGD's in het hele land de pillen sinds 1 augustus mogen verstrekken, liet Amsterdam nog een maandje op zich wachten.

Het middel is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar wel een verhoogd risico lopen. 'Het is heel fijn om eindelijk te leven zonder angst voor hiv', vertelt Richard Keldoulis - ook wel bekend als dragqueen Jennifer Hopelezz.

Prijzig
Maar niet iedereen kan zich PrEP veroorloven. Voorheen waren de pillen erg prijzig. Dankzij een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid komt daar nu verandering in. Amsterdammers kunnen vanaf vandaag PrEP voor minder dan 8 euro maand krijgen bij de GGD. 

Lees ook: GGD gaat pas in september beginnen met wachtlijst voor PrEP

'Dit middel is niet voor iedereen die homoseksueel is. Het is wel bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen, maar niet altijd een condoom gebruiken', legt Elske Hoornenborg van GGD Amsterdam uit. 'Of die recent een seksueel overdraagbare aandoening hebben gehad. Zij zouden zich met PrEP extra kunnen beschermen tegen hiv.'

2200 cliënten
Dat lijkt op goed nieuws, maar er zijn ook zorgen. Want slechts 2200 cliënten kunnen gebruikmaken van de regeling. 'In Amsterdam denken we dat ongeveer 3000 mensen PrEP nodig hebben en willen gaan gebruiken. Dat is een stuk meer', stelt Hoornenborg. 

'Echt een beetje rampzalig', vindt Keldoulis. 'In andere landen is het beter geregeld.' Wethouder Simone Kukenheim (zorg) beaamt dat. 'Dat is erg jammer. In het buitenland zijn ze al verder.' 

Lees ook: Begeleiding voor Amsterdamse PrEP-gebruikers

De vertraging in Nederland komt vooral omdat het ministerie lang wachtte op het onderzoek van de Gezondheidsraad.

Prioriteit bepaalde groepen
Door de beperkte capaciteit, moet het GGD dan ook keuzes maken. Bepaalde groepen krijgen daarbij de prioriteit. Het gaat om mensen die jonger zijn dan 25 jaar, geen zorgverzekeringen hebben, of mensen met een migratieachtergrond uit een niet-westers land. 

Wie daardoor buiten de boot valt, wordt doorverwezen naar de huisarts. Daar kost het middel zo'n 50 euro per maand. 'Er zijn heel veel mensen die dat niet kunnen betalen. Dan gaan ze online kopen, of van mensen pillen lenen. Dat maakt het heel gevaarlijk, eigenlijk voor iedereen', denkt Keldoulis. 

Lees ook: PrEP-pilgebruiker: 'Niet iedereen is aan het condoom te krijgen'

Wethouder Kukenheim hoopt dan ook dat de situatie nog verbetert. 'We hebben zelf een breed programma, voor wat betreft voorlichting. Daarnaast zullen we in gesprek blijven met het Rijk, om aan te geven dat we het belangrijk vinden om meer mensen te bedienen', stelt ze. 'Omdat we daarmee de epidemie stoppen.'