Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Verbouwing Haga Lyceum blijkt herindeling; schoolgebouw is veilig

4 september 2019, 12.55 uur · Aangepast 4 september 2019, 13.24 uur

De 'interne verbouwing' van het Haga Lyceum blijkt een herindeling van het gebouw te zijn. Dat meldt verantwoordelijk wethouder Marjolein Moorman zojuist in de raadscommissie Onderwijs. Het schoolpand is door bouwinspecteurs als veilig beoordeeld.

Afgelopen week ontstond er ophef over een mogelijke onveilige situatie in het gebouw, nu er dit schooljaar veel meer leerlingen les krijgen dan voor de zomer.

De school had afgelopen zomervakantie een oplossing gevonden voor het ruimtegebrek. Door een interne verbouwing zijn vijf extra ruimtes gecreëerd waar les kan worden gegeven.

Meer leerlingen
Het Haga Lyceum wilde in eerste instantie voor 2200 vierkante meter uitbreiden en vroeg daar eind 2018 financiering voor aan. De gemeente wilde echter geld geven voor 665 vierkante meter uitbreiding. Een aannemer van de gemeente zou de werkzaamheden moeten verrichten. De rechter oordeelde in juli dat het terecht is dat het bestuur van de school geen financiering van de gemeente voor zijn plannen heeft gekregen, omdat zijn leerlingenprognoses niet meer actueel zouden zijn.

Lees ook: Haga Lyceum vindt zelf oplossing voor ruimtegebrek: verbouwing in school

De school rekent erop dat er dit schooljaar zo'n 150 tot 180 nieuwe leerlingen bij komen, waardoor het totaal zou uitkomen op meer dan 300 scholieren. De gemeente gaat van een lager aantal uit. Overeenstemming over de uitbreiding konden de school en de gemeente daardoor niet vinden.

Uiteindelijk besloot de school dus zelf intern te verbouwen. Zowel de eigenaar van het pand als de gemeente waren niet op de hoogte gesteld van deze verbouwing, waardoor het niet duidelijk was of het gebouw nog aan de veiligheidseisen voldeed. Inspecteurs die wilden controleren of alles veilig was, werden niet binnengelaten. De inspectie moest volgens de gemeente plaatsvinden, omdat het schoolbestuur via de media had laten weten dat er extra lokalen waren gecreëerd.

Politie
De inspectie kon uiteindelijk eind vorige week plaatsvinden onder toezicht van de politie. De uitkomst van de bouwinspectie van het Haga Lyceum is dat het pand ook na de verbouwing voldoet aan de eisen voor brandveiligheid, constructieve veiligheid en luchtkwaliteit. 

Lees ook: Cornelius Haga Lyceum krijgt niet de uitbreiding die het wil

Moorman vertelde tegen de commissieleden dat het niet op echte verbouwing gaat, maar dat er meer ruimte is gecreëerd. Haar woordvoerder spreekt van een 'herindeling' van het gebouw.