Start van hoofdcontent

Stad

nl

Haga Lyceum vindt zelf oplossing voor ruimtegebrek: verbouwing in school

26 augustus 2019, 22.15 uur

Het Cornelius Haga Lyceum heeft een oplossing gevonden voor het ruimtegebrek waar de school mee kampt. Door een interne verbouwing zijn vijf extra ruimtes gecreëerd waar les kan worden gegeven. Directeur Soner Atasoy: 'Dit is een plan B, het is niet ideaal.'

De school rekent erop dat er dit schooljaar, dat dinsdag begint, zo'n 150 tot 180 nieuwe leerlingen bij komen, waardoor het totaal zou uitkomen op meer dan 300 scholieren. De gemeente gaat van een lager aantal uit. Overeenstemming over de uitbreiding konden de school en de gemeente daardoor bepaald niet vinden. 

Lees ook: Cornelius Haga Lyceum krijgt niet de uitbreiding die het wil

Atasoy wilde voor 2200 vierkante meter uitbreiden en vroeg daar eind 2018 een financiering voor aan. De gemeente wilde echter voor 'slechts' 665 vierkante meter uitbreiden en met een aannemer van de gemeente. De rechter oordeelde in juli dat het terecht is dat Atasoy geen financiering van de gemeente voor zijn plannen heeft gekregen, omdat zijn leerlingenprognoses niet meer actueel zouden zijn. 

Twee locaties
De gemeente kwam na de uitspraak met een alternatief voor het ruimtegebrek: een deel van de leerlingen kon na de vakantie terecht in het schoolgebouw in Bos en Lommer, waar tot voor kort Het Reinaert in was gevestigd. Atasoy noemde dat 'een dolksteek'. Volgens hem was het onmogelijk om op korte termijn op twee locaties les te gaan geven, omdat hij nooit zo snel een geschikte locatiedirecteur zou kunnen vinden. 

Lees ook: Deel leerlingen Haga Lyceum mag naar schoolgebouw in Bos en Lommer

Atasoy heeft intussen zelf een oplossing bedacht. Door ruimtes in het Haga Lyceum anders in te delen, zijn er vijf extra klaslokalen bij gekomen. Een ruimte waar een keuken in stond, is bijvoorbeeld een lokaal geworden. Een gebedsruimte voor meisjes, is ook een lokaal geworden. Ook wil hij nog een extra buitenruimte bouwen waar hij volgens hem geen vergunning voor nodig heeft. 

'Verre van perfect'
Toch is de oplossing volgens hem verre van perfect. 'We hebben zo'n 200 aanmeldingen van nieuwe leerlingen gekregen. Velen staan op een wachtlijst. We kunnen waarschijnlijk nog steeds niet iedereen aannemen doordat we te weinig ruimte hebben.' Hij zegt de procedure bij de Raad van State voor financiering van uitbreidingsplannen daarom alsnog door te zetten. 

Lees ook: Haga Lyceum en gemeente voor de rechter: wat ging eraan vooraf?

Tegen NRC Handelsblad zegt wethouder Marjolein Moorman niet op de hoogte te zijn van de verbouwing in het pand van het Haga. Ze gaat de zaak nader bestuderen. 

Dossier
Het Cornelius Haga Lyceum is van alle scholen in Amsterdam misschien wel het vaakst in het nieuws geweest. We snappen het als je de draad een beetje kwijt bent. Hier valt te lezen hoe het ook alweer allemaal zit.