Start van hoofdcontent

Stad

nl

Reizigers kunnen teveel betaalde kosten buslijn 55 ophalen

6 september 2019, 12.00 uur · Aangepast 6 september 2019, 15.06 uur

Reizigers op buslijn 55, de tijdelijke vervanger van de Amstelveenlijn, kunnen sinds deze week hun teveel betaalde kosten terugkrijgen van het GVB. In sommige gevallen kunnen reizigers tot enkele tientjes terugkrijgen.

Vanaf 1 september tot en met 1 december kunnen reizigers die op saldo en vol tarief reisden, hun teveel betaalde geld ophalen bij een gele ov-chipkaartautomaat. Het bedrag per individuele reiziger is al klaargezet en is te downloaden op een ov-chipkaart.

Lees ook: Teveel betaalde kosten door omleiding lijn 55 vanaf september terugbetaald

De problemen ontstonden nadat buslijn 55 metro 51 begin maart verving. De metro ligt er zeker twee jaar uit omdat de Amstelveenlijn grondig wordt verbouwd. De nieuwe buslijn maakt echter meer kilometers dan de metro en is daarom duurder. Reizigers werden zo gedwongen om meer voor hun reis te betalen.

Omdat de omleiding met bus 55 van lange duur is, besloot het GVB tot een compensatie. Het geld dat reizigers teveel hebben betaald kan nu dus opgehaald worden. De Vervoerregio heeft daarvoor 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Lees ook: Amstelveners door bus 55 stuk duurder uit

In overleg met het GVB heeft de Vervoerregio besloten het kilometertarief voor buslijn 55 bij te stellen naar 58 procent van het normale tarief, daardoor zijn saldoreizigers voortaan tot tachtig cent goedkoper uit. Voor acht procent van de reizigers pakt de verlaging niet gunstig uit. Zij kunnen zich melden bij de klantenservice van het GVB.

De verbouwing van de Amstelveenlijn loopt door tot en met eind 2020.