Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Coalitiepartijen willen debat Oey deze week, maar VVD vindt AEB belangrijker

17 september 2019, 14.15 uur · Aangepast 17 september 2019, 15.35 uur

Het staat voor volgende week op de agenda, maar de coalitiepartijen D66 en PvdA willen het debat over de kwestie rond burgemeester Halsema en haar partner Robert Oey een week naar voren schuiven, naar morgen of overmorgen. Verschillende oppositiepartijen, waaronder de VVD, vinden dat geen goed plan.

Het debat van volgende week staat gepland om vragen te stellen over de situatie rond het onklaar gemaakte wapen dat Oey in zijn bezit had. De zoon van Oey en Halsema werd deze zomer aangehouden nadat hij met het wapen een verlaten boot binnentrad. Vandaag werd bekend dat Oey officieel is aangemerkt als verdachte.

Lees ook: Halsema over arrestatie zoon: 'Ik wil dat hij weet dat zijn moeder hem verdedigd heeft'

'Bomvol'
Marianne Poot (VVD) vindt dat er deze week al te veel op de agenda staat: 'Het is belangrijk dat de burgemeester de gelegenheid krijgt om de vele verontrustende vragen te beantwoorden. Maar de aankomende raadsvergadering zit bomvol, met ook een heel belangrijk onderwerp. De fractievoorzitter doelt daarmee op het spoeddebat over het Afval Energie Bedrijf (AEB), aangevraagd door haar partij.

'Als ik naar het AEB kijk, wordt daar wekelijks drie miljoen euro verlies gemaakt dat wordt afgewenteld op de Amsterdammer,' stelt Poot. 'Daarover moeten we nu eerst een besluit nemen. De burgemeester kwestie is waanzinnig belangrijk, maar dat speelt al vanaf half juli. De financiële schade voor de Amsterdammer heeft nu prioriteit.'

Lees ook: College: twintigjarig contract tussen gemeente en Beelen mag niet bij privatisering AEB

'Zo veel nieuwsberichten'
Sofyan Mbarki (PvdA) zegt het niet uit te maken of het onderwerp deze week of volgende week wordt besproken, maar wil wel opheldering: 'Ik denk dat het goed is, wanneer er zo veel nieuwsberichten naar buiten komen, dat we het snel bespreken. Iedere dag komt er weer iets nieuws in de media, daar moet de burgemeester op kunnen reageren.'

Poot: 'Ik kan me ergens wel voorstellen dat het fijn is dat zo'n debat snel voorbij is. Laat helder zijn dat los van de vele vragen die er zijn, het een persoonlijk drama is. Alleen vind ik wel dat we daarin als raad in eerste instantie onze professionaliteit moeten laten zien en beide debatten goed moeten kunnen voeren.'

Deze week
De fractievoorzitter van coalitiepartij D66, Reinier van Dantzig, is er voor dat de kwestie zo snel mogelijk wordt besproken: 'Ik zou het goed vinden dat de aanvragers van dit debat deze kwestie niet boven de markt laten hangen, maar dat dit debat de komende raad gevoerd gaat worden'.

Femke Roosma van GroenLinks zei eerder al tegen De Telegraaf dat wat haar partij betreft de 'zaak-Oey' helemaal niet besproken hoeft te worden in de gemeenteraad omdat het over 'een privekwestie' gaat.