Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Afvalstoffenheffing in Diemen flink omhoog door problemen AEB

20 september 2019, 14.30 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Als het aan het college van Diemen ligt, gaat het tarief voor afvalstoffenheffing er komend jaar met 7,5 procent omhoog. Dit naar aanleiding van de problemen rondom het Afval Energie Bedrijf (AEB). In Amsterdam gaat de heffing niet omhoog, bleek uit de begroting die donderdag gepresenteerd werd.

'Het college voorziet hogere kosten voor afvalverbranding. Om daarop te anticiperen stelt het een verhoging van het tarief voor afvalstoffenheffing voor van 20 euro, naast de reguliere prijsindexering van 1,5 procent', staat in de begroting voor 2020 die het college van Diemen vandaag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. In totaal gaat het om een verhoging van ongeveer 25 euro per huishouden.

Lees ook: 65 miljoen gereserveerd in begroting voor problemen AEB: 'It's gonna be a bumpy road'

De stijging is een direct gevolg van de huidige problemen rondom het AEB, die volgens het college 'ook effect hebben op Diemen.' Ook in Diemen is het noodlijdende bedrijf namelijk verantwoordelijk voor de afvalverwerking.

Geen stijging in Amsterdam
Ondanks de problemen bij het AEB is voor het komend jaar in Amsterdam dus geen stijging van deze heffing begroot. Daarbij moet wel aangetekend worden dat wethouder Groot Wassink, die na het opstappen van wethouder Udo Kock nu tijdelijk de portefeuille 'Financiën' beheert, donderdag liet weten dat er 'incidenteel' 65 miljoen euro gereserveerd is voor het AEB.

In Amsterdam ging de afvalstoffenheffing afgelopen jaar wel omhoog, om de afvalverwerking kostendekkend te maken. Waar een eenpersoonshuishouden in 2018 nog 235 euro per jaar betaalde voor onder andere het ophalen van huisvuil, steeg dat bedrag in 2019 naar 276 euro. Meerpersoonshuishouden gingen in die periode van 313 naar 368 euro. 

Lees ook: AEB-directie waarschuwt voor faillissement bij uitblijven van privatisering

De situatie rondom het AEB, waarvan de gemeente nu nog de enige aandeelhouder is, blijft onzeker. Het college geeft tot nu toe de voorkeur aan een overname door afvalverwerker HVC: een publieke partij.

Directieleden van het AEB waarschuwen daarentegen dat de gemeente waarschijnlijk zelf de knip moet gaan trekken, als de afvalverwerker niet geprivatiseerd wordt. Ook wethouder Udo Kock (D66) voorzag problemen. Hij stapte op toen bleek dat zijn collega's niets bleken te zien in privatisering.