Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek vertrekregelingen directeuren bij gemeente gestart

27 september 2019, 17.30 uur · Aangepast 27 september 2019, 17.45 uur

Amsterdam heeft vandaag de opdracht gegeven aan onderzoeksbureau Necker van Naem om onderzoek te doen naar de vertrekregelingen voor directeuren van de gemeente.

De aanleiding van het onderzoek was de ophef en onduidelijkheid over de ontslagvergoeding van oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils. Hij kreeg een ontslagvergoeding van 75.000 euro, maar het vermoeden bestond dat hij daar niets voor had gedaan.

Van Gils, die 30 juni 2018 stopte als gemeentesecretaris, zou bij de gemeente Amsterdam 12 uur per week hebben gewerkt. Daarnaast zou hij 24 uur per week gedetacheerd zijn geweest bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Na raadsvragen bleek dat er veel onduidelijkheid was over de uren die de oud-gemeentesecretaris had gemaakt. Ook werd er geen antwoord gegeven op de vraag waarom er nauwelijks iets werd vastgelegd over de werkzaamheden van Van Gils.

Lees ook: Onafhankelijk onderzoek naar vertrekregelingen topfunctionarissen gemeente

Vertrekregelingen
In juni werd bekend dat in de periode van 1 januari 2014 tot 1 januari 2019 met in totaal vijf topfunctionarissen een vertrekregeling was getroffen. Dit jaar is daar opnieuw een vertrekregeling bijgekomen.

Daarnaast is de procedure omtrent de regelingen niet helemaal goed gegaan. Zodra functionarissen een bedrag meekrijgen dat hoger is dan 75.000 euro, moet het college zich daar over buigen. In twee gevallen is dat niet gebeurd. Verantwoordelijk wethouder Touria Meliani bood vervolgens haar excuses aan over de 'onhandige communicatie'. 

Lees ook: Wethouder betreurt 'onhandige communicatie' in stekelig debat over ontslagvergoeding

Opzet onderzoek
Uit het onderzoek moet duidelijk worden welke vertrekregelingen er precies zijn getroffen, onder welke omstandigheden dat is gedaan en of er volgens de regels is gehandeld. De uitkomt zal meegenomen worden bij het maken van toekomstig beleid.

Onderzoeksbureau Necker van Naem gaat alle vertrekregelingen voor topfunctionarissen meenemen. Dat zijn de algemeen directeur, stedelijk directeuren, stadsdeelsecretarissen, directeuren Bestuur en Organisatie en directeuren van organisatieonderdelen. Daarnaast gaan de onderzoekers kijken hoe andere gemeenten met vertrekregelingen omgaan.

De resultaten van het onderzoek worden eind 2019 verwacht.