Politiek

NL
V

Gemeente wil proef met nachtmetro en gratis ov voor kinderen in strijd tegen auto

2 oktober 2019, 16.17 uur · Aangepast 2 oktober 2019, 17.34 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Er komt een proef met een nachtmetro in het weekend op twee lijnen in de stad. Het plan moet bijdragen aan het autoluw maken van Amsterdam. De proef moet in 2021 plaatsvinden. Om welke lijnen het gaat, is nog niet duidelijk. Dat wordt volgend jaar besloten.

Het plan voor de nachtmetro is onderdeel van de Agenda Autoluw en werd vandaag gepresenteerd door het college. In totaal gaat het om 27 maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er meer ruimte komt voor fietsers, voetgangers en spelende kinderen in de stad. 

Alternatieven
Wel moet Amsterdam bereikbaar blijven, zo stelt verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma. 'Een autoluwe stad bereik je in de eerste plaats door mensen aantrekkelijke alternatieven te bieden voor hun auto. Daarom investeren we met deze agenda flink in het openbaar vervoer.'

Lees ook: Hoe moet een autoluw Amsterdam eruit zien?

Ook liggen er plannen om kinderen tot en met 11 jaar vanaf 2021 gratis met het openbaar vervoer te laten reizen op woensdagmiddagen en in de weekenden. Daarnaast komen er meer P+R's aan de randen van de stad en moeten deelauto’s- en fietsen beter beschikbaar worden bij onder andere metrostations.

Lees ook: Meer deelauto's en gesprekken met Amsterdammers moeten stad autoluw maken

Naast dat de stad dus autoluw moet worden de komende jaren, heeft het stadsbestuur ook de ambitie dat Amsterdam in 2030 uitstootvrij is. Het bevorderen van alternatieven voor de auto moet daaraan bijdragen.