Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meerderheid Alkmaarse raad tegen fusie tussen afvalverwerkers HVC en AEB

3 oktober 2019, 20.52 uur · Aangepast 4 oktober 2019, 07.20 uur

Alkmaar moet een fusie tussen de Alkmaarse Huisvuilcentrale HVC en het noodlijdende Amsterdamse Afval Energie Bedrijf, AEB, afwijzen. Dat zegt een meerderheid in de Alkmaarse gemeenteraad, meldt NH Nieuws. Alkmaar zou daarmee de vijfde Noord-Hollandse gemeente zijn die zich duidelijk tegen de fusiewens uitspreekt.

Het AEB staat al sinds begin deze zomer op omvallen, en wordt door noodkredieten van de gemeente Amsterdam en banken overeind gehouden. Het stadsbestuur hoopt door een fusie met het Noord-Hollandse HVC het bedrijf te redden, en de afvalverwerking en opwekking van stadswarmte te continueren. 

HVC startte twee weken geleden een onderzoek waarin wordt gekeken naar de mogelijkheid om het AEB inderdaad over te nemen. Meerdere aandeelhoudende gemeenten van de HVC weigeren nu dit onderzoek af te wachten.

Alkmaarse raad tegen
Castricum, Heiloo, Uitgeest en Bergen gaven vorige week al aan geen fusie van afvalverwerker HVC met het wankelende Amsterdamse AEB te willen. Ook Alkmaar, zo meldt NH Nieuws, moet die keuze maken, vindt een meerderheid in de raad onder aanvoering van Arie Epskamp van de Alkmaarse Senioren Partij.

Lees ook: HVC start onderzoek naar haalbaarheid overname AEB

'Los het zelf maar op'
'Het is daar organisatorisch en financieel een puinbak, en dat los je zelf maar op', stelt Epskamp. De gemeente Amsterdam klopte met de fusiewens aan bij HVC en haar aandeelhouders. HVC verwerkt op dit moment afval van 44 gemeenten en 6 waterschappen, en al die instanties zijn aandeelhouder. Amsterdam zou graag de 51e partij worden.

Epskamp is initiatiefnemer van een motie, mede getekend door VVD, BAS, LA, OPA, CDA en CU, waarin zij het AEB van harte uitnodigen als klant van HVC, maar niet als toekomstige partner: 'Geen sturende hand, maar welkom als klant', luidt het voorstel aan de raad.

Lees ook: Dossier Afval Energie Bedrijf Amsterdam

'Hopeloze instelling'
'Er staat daar een hopeloze instelling. Die moeten wij dan gaan saneren en dat gaat ten koste van onze inwoners. Die moeten vermoedelijk meer gaan betalen voor de afvalstoffen en dat willen we niet', betoogt Epskamp. 'Wij begrijpen dat er interesse is van bedrijven voor AEB. Vooral doen!'

Vanavond stemt de gemeenteraad over het voorstel die het gemeentebestuur opdraagt tegen een fusie te zijn. Tot op heden had Alkmaar nog geen standpunt geformuleerd.

AT5 / Luuk Koenen