Start van hoofdcontent

Stad

nl

Interim-bestuurder Haga Lyceum geen moslim; statuten moeten gewijzigd

15 oktober 2019, 07.00 uur · Aangepast 15 oktober 2019, 07.29 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De nieuwe tijdelijke bestuurder van het Cornelius Haga Lyceum kan voorlopig nog niet aan de slag. Onder meer de statuten moeten worden aangepast en dat kan nog enkele weken gaan duren.

Dat zegt directeur-bestuurder Soner Atasoy tegen AT5. 'De interim-bestuurder is namelijk geen moslim', zegt Atasoy. 'In onze statuten staat dat bestuurders belijdend moslim moeten zijn en moeten leven volgens de Koran en de Sunnah.'

'Witter krijg je ze niet'
En dat is Marcel Heuver, de voorgedragen interim-bestuurder, niet. Heuver is op dit moment commercieel directeur bij Darrel Burns Salespro. 'Witter krijg je ze niet', grapt Atasoy. 'De Ouderraad heeft hem aangewezen. We hebben afstand genomen als bestuur. Zie het als zelfreinigend vermogen. Het is de voordracht van de Ouderraad, die wij respecteren.'

Maar ondanks dat respect voor de keuze, kan de voorgedragen bestuurder dus nog niet aan het werk. De wijziging van de statuten, die daarvoor nodig is, zal volgens Atasoy enkele weken in beslag nemen. 

Lees ook: Minister: bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg

Aanwijzing van de minister
De voordracht volgt nadat minister Slob de school halverwege september de aanwijzing oplegde om binnen vier weken een nieuw bestuur aan te stellen. Gebeurt dit niet, dan zou hij de geldkraan dichtdraaien. Aanleiding was een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie over de school. 

Twee weken geleden liet Slob aan de Tweede Kamer weten dat het Haga Lyceum met een voordracht was gekomen. Volgens een brief van Atasoy, in handen van AT5, heeft Slob vorige week zijn akkoord gegeven op het aanstellen van Heuver. Dat wilde een woordvoerder van de minister vanavond niet bevestigen.

Vertraging
Wat dit nu gaat betekenen, voor Heuver én voor de school, is nog onduidelijk. De schoolbestuurder vraagt Slob vandaag in een brief om meer tijd. Atasoy vraagt daarnaast nog om 'extra bekostiging' om 'in ieder geval alle voorbereidingen te financieren'. Het is de vraag wat de minister nu gaat doen. Wat in ieder geval zeker is, is dat de deadline voor een nieuw bestuur om middernacht verloopt. 

'Het bestuur heeft tot en met maandag om te voldoen aan de voorwaarden van de aanwijzing', is de enige reactie van een woordvoerder van minister Slob. Op vragen over hoe lang de minister al op de hoogte was van de voordracht van meneer Heuver en van het obstakel dat deze vanwege zijn religie niet aan de slag kan bij de school, wil de woordvoerder op dit moment niet reageren. 'Dat zal morgen blijken.'