Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Minister: bestuur Haga Lyceum moet binnen vier weken weg

16 september 2019, 14.02 uur · Aangepast 16 september 2019, 20.38 uur

De bestuursleden van het Cornelius Haga Lyceum moeten opstappen. Dat heeft minister Slob (Onderwijs) bepaald. Binnen vier weken moet er een nieuw bestuur zijn aangesteld, anders wordt de financiering stopgezet.

'Ik houd grote zorgen over de schoolomgeving van de leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum. Alle leerlingen verdienen goed onderwijs in een veilige omgeving. Daarom moet er een nieuw bestuur komen. Zij moeten de onderwijskwaliteit, het bestuurlijk handelen en de financiën op orde brengen', aldus Slob. 

Rapport
Aanleiding is een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie over de school. De minister gaf eerder al aan de inhoud hiervan 'onrustbarend' te vinden. Hij stuurde daarom aan op het vertrek van het bestuur. Om dat te bewerkstelligen, bereidde hij een zogeheten 'aanwijzing op bestuur' voor.

Lees ook: Kritisch rapport over Haga Lyceum mag gepubliceerd worden van rechter en staat meteen online

Het huidige bestuur heeft daarbij de mogelijkheid gekregen om te reageren op de aanwijzing. Maar de reactie zou 'geen nieuwe feiten' hebben opgeleverd, daarom dreigt nu de financiering stopgezet te worden. 'Het bestuur moet nu binnen twee weken een voorstel doen voor een nieuw bestuur, dat twee weken daarna actief moet zijn', staat in een persbericht. 

Conflicten
In het rapport van de Onderwijsinspectie werd de schoolleiding onder meer beticht van 'wanbeheer, zelfverrijking en belangenverstrengeling'. Bovendien zou er te weinig zijn samengewerkt met de overheid.

Maar volgens het schoolbestuur komt dat door de aanvallende houding van het stadsbestuur zelf. Er waren in elk geval meerdere conflicten tussen de schoolleiding en het college. Zo steggelden beide partijen over de uitbreiding van de school

Salafisme
Zelfs voordat de school werd geopend, waren er al spanningen met de gemeente. De komst van de islamitische school werd op z'n zachtst gezegd niet toegejuicht. Onder meer vanwege signalen dat enkele bestuursleden banden zouden hebben met het salafisme. 

Lees ook: Bouwinspectie met hulp van politie toch bij Cornelius Haga naar binnen

De AIVD kreeg daarom het verzoek om met informatie te komen over de school. In 2014 werd dit afgewezen, maar begin dit jaar kwam de inlichtingendienst alsnog met een zogenoemd ambtsbericht. Daarin werd gemeld dat er 'richtgevende personen' actief waren op de school, die eerder banden zouden hebben onderhouden met een terroristische organisatie.

Lees ook: Minister Slob: 'Personen op Haga Lyceum wilden helft van de lessen over salafisme'

Een toezichthouder gaat nog wel onderzoek doen naar de handelswijze van de AIVD. Daarbij wordt onderzocht of het ambtsbericht goed is onderbouwd.