Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Minister Slob stopt financiering Cornelius Haga Lyceum

15 oktober 2019, 13.25 uur · Aangepast 15 oktober 2019, 14.26 uur

Arie Slob stopt de bekostiging van het Cornelius Haga Lyceum. Volgens de Onderwijsminister heeft de school niet voldaan aan de aanwijzing om uiterlijk 14 oktober alle taken en bevoegdheden over te dragen aan een interim-bestuur.

'Al onze inspanningen zijn er op gericht om alle leerlingen een veilige leeromgeving te bieden. De bekostiging wordt gestopt per 1 december, zodat er voor iedere leerling een passende plek gevonden kan worden samen met de gemeente', schrijft de minister. 

Door het stopzetten van de financering moet het Cornelius Haga Lyceum waarschijnlijk sluiten, tenzij commerciële partijen veel geld over hebben om de school draaiende te houden.

Interim-bestuurder
De minister liet een maand geleden weten dat het huidige bestuur op moet stappen. Een unicum, zo gaf hij toe. Toch was het besluit volgens Slob noodzakelijk, vanwege 'wantoestanden' op de school. 'Alle leerlingen verdienen goed onderwijs in een veilige omgeving. Daarom moet er een nieuw bestuur komen', stelde de minister. 

Lees ook: Cruciale dag voor omstreden Haga Lyceum: draait de minister de geldkraan dicht?

De school droeg vervolgens Marcel Heuver aan als interim-bestuurder. Momenteel is hij werkzaam als commercieel directeur bij een bedrijf in Enschede. 'Witter krijg je ze niet', grapte Soner Atasoy, de huidige directeur. 'De Ouderraad heeft hem aangewezen. We hebben afstand genomen als bestuur. Zie het als zelfreinigend vermogen.'

Statuten aanpassen
Opvallend was dat de school koos voor een kandidaat, die voorlopig nog niet zou kunnen beginnen. Omdat Heuver geen moslim is, moesten eerst de statuten worden aangepast. 'In onze statuten staat dat bestuurders belijdend moslim moeten zijn en moeten leven volgens de Koran en de Sunnah', aldus Atasoy. Het zou enkele weken in beslag nemen om de statuten te wijzigen. 

Nog een kans
'De huidige bestuurders beroepen zich onterecht op administratieve belemmeringen', staat daarom in een persbericht van het ministerie. Toch geeft hij het schoolbestuur nog een kans om alle taken en bevoegdheden over te dragen.

Mocht dit voor donderdagochtend zijn gedaan, dan mag de interim-bestuurder alsnog aantreden. Voorwaarde is wel dat hij voor half januari 2020 aan alle voorwaarden voldoet, anders wordt de financiering alsnog stopgezet. 

Rechter
De strijd is in elk geval nog niet gestreden. Alleen al omdat Atasoy eerder al naar de rechter is gestapt om de beslissingen van Slob aan te vechten. Hij verwacht dat er binnen nu en een paar weken weken een zitting over de kwestie plaatsvindt.

Daarnaast is op 11 november een zitting plaats over het eerder gepubliceerde rapport van de Onderwijsinspectie. Atasoy denkt dan het kritische rapport 'onderuit te kunnen halen'.