Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Nieuwe wethouder Financiën Victor Everhardt (D66) te gast in Park Politiek

18 oktober 2019, 10.57 uur · Aangepast 18 oktober 2019, 11.30 uur · Foto: wethouder Financiën, Victor Everhardt (D66)

Hoe gaat hij de AEB-crisis te lijf, hoe ziet hij de toekomst van Schiphol en de Zuidas, en hoe goed kent hij Amsterdam eigenlijk? De door D66 voorgedragen nieuwe wethouder Financiën, Victor Everhardt, is vanavond te gast in AT5's Park Politiek.

Everhardt is door D66 voorgedragen om Udo Kock op te volgen. Kock stapte vorige maand op als wethouder omdat hij het met de rest van het college niet eens werd over de toekomst van het Afval Energie Bedrijf. Kock wilde het noodlijdende AEB verkopen aan afvalverwerker Beelen, maar zijn collega's wilden liever een fusie met de coöperatieve huisvuilcentrale HVC.

AEB en Zuidas
Everhardt neemt alle portefeuilles over van Kock. Dat betekent dat hij niet alleen als eerste verantwoordelijk is voor de toekomst van het AEB, maar ook voor bijvoorbeeld de Zuidas. Ook daar ligt een grote opgave te wachten: de al in gang gezette plannen voor ondertunneling van de A10 Zuid liggen stil omdat er grote overschrijdingen dreigen, terwijl in de plannen van de door burgemeester Halsema naar voren geschoven planoloog Zef Hemel het gebied juist een nieuw aantrekkelijk stadscentrum moet worden.

Schiphol
Ook wordt hij verantwoordelijk voor luchthaven Schiphol, waar de gemeente een minderheidsaandeel in heeft. Een meerderheid van de gemeenteraad is uiterst kritisch over de mogelijke groei van Schiphol, coalitiepartij GroenLinks wil desnoods naar de rechter om verdere groei van de luchthaven na 2020 te voorkomen. Zijn voorganger Kock zei toen dat hij dat 'never nooit' ging doen

Financiën
Belangrijkste onderdeel van zijn portefeuille zijn natuurlijk de stadsfinanciën. Die staan er op zich goed voor, maar door kortingen op de Rijksbijdragen en de te verwachte verliezen rond het AEB staan die wel onder druk. 

Blijft in Utrecht wonen
Everhardt was ruim negen jaar wethouder in Utrecht. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de vernieuwing van het gebied rondom Utrecht Centraal. Hij heeft al aangegeven in Utrecht te blijven wonen: 'Twee van mijn kinderen zitten op de middelbare school. Hen in deze levensfase oppakken om het avontuur van de wethouder te volgen, ga ik als vader niet van ze eisen. Ik krijg alle steun van mijn gezin voor de stap in mijn bestuurlijke carrière, maar blijf wel slapen in Utrecht West.' Op 6 november zal hij tijdens een raadsvergadering door D66 worden voorgedragen als nieuwe wethouder.

Vanavond stelt hij zich voor aan de Amsterdammers in Park Politiek, om 18:15 uur op AT5 en AT5.nl.