Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeenteraad wist in mei al van geldproblemen bij AEB

29 oktober 2019, 16.47 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Toenmalig wethouder Udo Kock heeft de gemeenteraad in mei al laten weten dat het Afval Energie Bedrijf zonder ingrijpen 'in default' zou raken.

Kock deed dat in een vertrouwelijke brief, die na een verzoek op de Wet Openbaarheid Bestuur in handen van AT5 is gekomen. 'Om default te voorkomen zullen de banken naar verwachting aangeven dat een kapitaalinjectie nodig is of een oplossing gevonden moet worden met een vergelijkbaar effect', schreef Kock.

Lees ook: Afval Energie Bedrijf (AEB) onder verscherpt toezicht wegens zorgen om veiligheid

Tientallen miljoenen
Zo'n anderhalve maand later kwam het bericht dat het AEB de afvalverbranding grotendeels stil legde. Een paar dagen daarna kwam de gemeenteraad met spoed bijeen. Toen pas werd bekend dat er tientallen miljoenen nodig waren.

Op 10 juli vroeg Kock de gemeenteraad om akkoord te geven voor een kapitaalinjectie van 12,5 miljoen euro. In de vertrouwelijke voordracht, die vandaag ook is vrijgegeven, stond dat de lening van de gemeente (108 miljoen euro) en het eigen vermogen (145 miljoen euro) 'nihil' zouden zijn als de gemeente het AEB in eigen handen zou houden. Later werd er overigens om nog meer geld gevraagd. 

Lees ook: 'Ambtenaren werken dag en nacht aan oplossing voor AEB'

Geschrokken en verrast
Het AEB had op 5 en 8 juli in een gesprek met de banken aangegeven dat er binnen een of twee dagen een oplossing moest zijn, anders zou het afvalbedrijf surséance van betaling moeten vragen. Banken zouden 'geschrokken en verrast' hebben gereageerd. 

Adviesbureau KPMG leverde daarom een 'herstructeringsmanager met ondersteuningsteam', die moest uitzoeken hoe AEB een goed gerund bedrijf kon worden. 'Dat vereist zeer gedetailleerd onderzoek, uitgevoerd door specialisten met zeer hoge uurtarieven', schreef Kock aan de gemeenteraad. Het KPMG-team moest tot eind september aan de oplossing werken. 

Lees ook: Oppositie dient motie van afkeuring in tegen wethouder Van Doorninck om AEB

Ontslag
Wethouder Kock stelde begin september een deal met recyclebedrijf Beelen voor. Dat wilden de andere wethouders echter niet, waarna Kock ontslag nam. Vervolgens werd er onderzoek gedaan naar een deal met de publieke afvalverwerker HVC, maar die deal mislukte.

Inmiddels wordt er door het stadsbestuur een openbare veiling van AEB voorbereid. Over ongeveer een maand moet daar meer duidelijkheid over komen.