Start van hoofdcontent

Politiek

nl

22 bedrijven in de haven mogelijk geraakt door stikstofbesluit

29 oktober 2019, 17.56 uur · Aangepast 29 oktober 2019, 18.25 uur · Foto: AT5

22 Amsterdamse bedrijven in de haven worden mogelijk geraakt door de uitspraak omtrent stikstof van de Raad van State. De vergunningen die zij hebben aangevraagd - onder meer voor uitbreiding - moeten opnieuw beoordeeld worden.

Voor de bedrijven moet een nieuwe stikstofberekening worden gemaakt. Pas als er geen toename aan stikstof is gedetecteerd, kunnen de bedrijven een vergunning krijgen. 

'Het gaat om bijvoorbeeld uitbreiding van activiteiten van bedrijven', vertelt een woordvoerder van de gemeente. 'Of ze door kunnen gaan of niet is afhankelijk van het aanvullend stikstofonderzoek dat nog moet worden uitgevoerd.'

PAS
De bedrijven kregen eerder wel een vergunning. Maar dat gebeurde op nog op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Lees ook: Strandeiland en groot aantal woningbouwprojecten mogelijk geraakt door stikstofbesluit

Deze beoordeling geldt niet meer, aangezien de Raad van State eind mei een streep zette door het Nederlandse stikstofbeleid. De raad concludeerde daarbij dat het PAS te vrijblijvend en schadelijk zou zijn voor Natura 2000-gebieden en mag daarom niet meer worden gebruikt. 

Bouwprojecten
Dankzij het nieuwe stikstofbeleid staan er in heel Nederland projecten op losse schroeven. Vooral bouwprojecten moeten opnieuw beoordeeld worden, voor ze door kunnen gaan. 

De gemeente zou vandaag eindelijk inzichtelijk maken welke Amsterdamse bouwprojecten er geraakt worden door het nieuwe stikstofbeleid. Toch blijft dat behoorlijk onduidelijk. Er is vandaag wel een lijstje gepubliceerd, maar dat is verre van volledig. 

Er staan tot dusver drie bouwprojecten op: Urban Interactive District (omvangrijk project nabij de Arena waarbij woningen, kantoren, horeca, een theater en een hotel gebouwd worden), een nieuw datacenter in Zuidoost en de eerste fase van Strandeiland (woningbouwproject Oost).

'Onherroepelijk'
De vergunning voor de eerste fase van Strandeiland is daarentegen volgens de gemeente 'onherroepelijk'. Daarom gaat deze fase sowieso door. Dat geldt niet voor de andere twee projecten op de lijst. 

Opvallend is dat de tweede fase van Strandeiland juist nog wel op losse schroeven staat - ook al wordt dit project niet genoemd. Een woordvoerder legt uit dat er in feite voor alle bouwprojecten in de stad nog een beoordeling moet komen.

Maar omdat pas na de PAS-periode zijn opgezet, staan ze niet op de lijst. Het is daarom de vraag of de gemeenteraad genoegen neemt met deze informatie.

'Niet automatisch vertraging'
Bovendien blijkt er in totaal dus een groot aantal projecten nog beoordeeld te moeten worden. Toch ziet verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck nog geen beren op de weg. 'Dit betekent niet automatisch dat voor deze projecten een stikstofprobleem is of dat dit project vertraging oploopt, wel dat dat eerst onderzocht moet worden', schrijft ze. 

Lange termijn
De gemeente wil daarnaast op lange termijn maatregelen nemen om bij te dragen aan het verminderen van stikstof. Van Doorninck zegt zich daarom te 'laten informeren over wat wij kunnen doen'. 

'Tegelijkertijd willen we ook woningen realiseren', benadrukt de wethouder. Om beide doelen te bewerkstelligen, zoekt de gemeente de samenwerking op.

'Rijk aan zet'
Toch zou vooral 'het Rijk aan zet zijn'. Het kabinet stelt dan ook diverse maatregelen voor en zet volgens Van Doorninck onder meer in op direct natuurherstel, investeringen in innovaties voor boeren en gerichte snelheidsverlagingen. 

'Voor Amsterdam betekent dat we voor nu doorgaan met inzetten van ons bestaand ruimtelijk beleid zoals gasloos bouwen, het programma Autoluw en het stimuleren van elektrische mobiliteit', aldus de wethouder.