Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Politieke partijen steunen protest Kattenburgers tegen grotere verkeersdrukte

3 november 2019, 21.00 uur · Aangepast 4 november 2019, 14.15 uur

Honderden Kattenburgers kwamen vorige week in protest tegen de maatregelen van Wethouder Dijksma (Verkeer) om de stad autoluw te maken. Zij vrezen een flinke toename van de verkeersdrukte in de Kattenburgerstraat en dat is onacceptabel, vinden ook politieke partijen SP, DENK en Forum voor Democratie (FvD).

De Kattenburgers zijn woedend over de plannen van de wethouder die verschillende straten rondom het Centraal Station wil afsluiten voor auto's. Hierdoor zullen naar verwachting 30 procent meer auto's gebruik gaan maken van de Kattenburgerstraat, wat volgens de bewoners funest gaat zijn voor onder meer de luchtkwaliteit. 

Lees ook: Bewoners Kattenburg vrezen meer verkeer: 'We pikken het niet' 

'De rekening'
Kevin Kreuger (FvD) snapt de frustratie van de bewoners. 'Wat ik nu zie gebeuren is dat de mensen aan de gracht graag rust en een tuintje voor de deur willen hebben en daar betalen de mensen buiten de ring en in de Kattenburgerstraat de rekening', zegt Kreuger. 

Numan Yilmaz (DENK) voorspelt dat de Kattenburgers 'slachtoffer' zullen worden van de maatregelen van Dijksma. Hij vreest bovendien dat de verkeersplannen niet alleen in de Kattenburgerstraat voor problemen gaan zorgen. 'Door de wegafsluitingen staan auto's veel langer in de file in de stad en dat veroorzaakt alleen maar meer uitstoot.'

Raadsleden Kreuger en Yilmaz in de Kattenburgerstraat

Kwetsbare buurt
In tegenstelling tot DENK en FvD is de SP wél voor de plannen om de stad autoluw te maken. Maar de mogelijke gevolgen die de maatregelen voor de Kattenburgers zullen hebben, kunnen volgens SP-raadslid Tiers Bakker niet door de beugel. 'Je moet niet kiezen voor een kwetsbare buurt die al meerdere problemen kent en dat je die nóg drukker maakt.'

Lees ook: Straten afsluiten en minder parkeervergunningen: zo moet de auto de stad uit

Dijksma laat schriftelijk aan AT5 weten dat de maatregelen moeten zorgen voor een schonere lucht en meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Bakker denkt dat dit doel ook zeker haalbaar is, maar vraagt om nieuwe, creatieve oplossingen en wil dat de wethouder alle opties opnieuw gaat onderzoeken.