Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

110 miljoen euro extra voor strijd tegen georganiseerde misdaad: 'Wiersum is in onze gedachten'

4 november 2019, 08.10 uur · Aangepast 4 november 2019, 08.25 uur

Het kabinet trekt 110 miljoen euro extra uit in de strijd tegen de ondermijnende georganiseerde misdaad. 'Het gaat om oprollen, afpakken en voorkomen', schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een brief.

De extra geldsom moet de aanpak van ondermijning versterken, in elk geval tot en met het begin van 2021. 'Met alle betrokken partijen zal ik op korte termijn in overleg treden over de inzet van deze middelen', aldus de minister.

Grapperhaus geeft aan zelf vooral in te willen zetten op repressieve en preventieve maatregelen. Hij gaat daarom in elk geval vier plannen uitwerken. 

MIT
Zo moet er een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) komen. Het is de bedoeling dat het team schakelt op verschillende niveaus: lokaal, regionaal, landelijk, binnen het koninkrijk en internationaal.

Lees ook: 'Korpsleiding wil geen anti-drugsbrigade, maar vier flexibele units'

Het MIT kan zich daardoor volgens Grapperhaus richten op het 'verstoren van bedrijfsprocessen van criminele kopstukken en hun netwerken'.

Aanpak zoals in Rotterdam Zuid
Daarnaast wil de minister bewaking en beveiliging van kwetsbare beroepsgroepen intensiveren en de normalisering van drugsgebruik tegengaan. Ook moet er een preventief programma opgestart worden.

Deze aanpak is vergelijkbaar met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Burgemeester Halsema gaf eerder al aan dit programma als voorbeeld te willen nemen voor Zuidoost, om daar de geweldsproblemen aan te kunnen pakken. 

Lees ook: Raad bespreekt ondermijning door stromen zwart geld in de stad

Andere plannen van de minister zijn onder meer de aanpak van illegale wapens, de uitwisseling van informatie en internationale samenwerking.

Miljoenen euro's
Het bedrag dat hiervoor is vrijgemaakt komt bovenop de 100 miljoen euro die incidenteel in de aanpak van ondermijnende criminaliteit is gestoken. Bovendien werd er structureel al 291 miljoen euro vrijgemaakt ter ondersteuning van de politie.

Lees ook: '445 extra politiemensen in strijd tegen drugscriminelen'

Eerste stap
Toch is dit volgens de minister nog maar een eerste stap. 'Ik probeer in maart structureel meer geld te krijgen, dan is er zelfs nog misschien wel wat meer nodig', zo liet hij weten aan De Telegraaf.

Lees ook: Verdachte liquidatie Derk Wiersum blijft langer vastzitten

Er is volgens Grapperhaus namelijk veel meer geld, kennis en kunde nodig om misdaad te bestrijden. 'Wiersum is in onze gedachten. Hoe kan ik het beter doen dan laten zien dat we met de enorme schrik aan de slag zijn gegaan?'