Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lachgasverkopers lopen per direct risico op gebiedsverbod

8 november 2019, 16.35 uur · Aangepast 8 november 2019, 21.36 uur · Door Redactie

Lachgasverkopers in de binnenstad kunnen vanaf vanavond een gebiedsverbod krijgen als zij door handhavers worden gepakt bij de verkoop van ballonnen. Het gaat dan om verkopers die vaker in de binnenstad komen en ook al meerdere boetes hebben gehad. 

Een lachgasballon wordt gevuld in de Leidsestraat - AT5

De gemeente treft de maatregelen omdat veel lachgasverkopers in de binnenstad zich niets aantrekken van de hoge boetes die worden uitgedeeld en een dag later gewoon weer staan te verkopen.

Het grootste probleem is de overlast,  de gemeente krijgt nog altijd veel meldingen van omwonenden die er last van hebben, met name op en rond het Leidseplein. Handhavers bepalen zelf wanneer zij een gebiedsverbod opleggen, de politie reikt dan een verwijderingsbevel uit.

Bij een eerste overtreding van verkopers kan er naast de boete een 24-uurs verwijderingsbevel worden opgelegd. Bij een derde overtreding volgt een gebiedsverbod voor drie maanden. 

Hardere aanpak

De maatregel past volgens de gemeente bij de raadsbrief die burgemeester Halsema eerder dit jaar schreef over de hardere aanpak van de verkoop van lachgas. Eerder was onduidelijk hoe er opgetreden moest worden tegen de verkoop, omdat lachgas op zich niet verboden is. 

Toch betekent het niet dat het overal verkocht mag worden: 'Verkoop zonder vergunning in de openbare ruimte is verboden op grond van de Verordening staan- en ligplaatsen buiten de markt en venten. Ook als de bestelling en geldtransactie online plaatsvindt', aldus de gemeente.

Daar raakt de brief een juridisch ingewikkeld punt. Verkopers claimen dat ze juist wel kunnen verkopen omdat de bestelling online gedaan wordt. Van een vaste standplaats is volgens hen op die manier geen sprake.