Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Politie mag niet noteren of zakkenrollers asielzoekers zijn

13 november 2019, 16.40 uur · Aangepast 13 november 2019, 17.14 uur
Door Redactie · Foto: Martin Damen

Het is niet mogelijk om bij te houden hoeveel asielzoekers er verdacht worden van berovingen of zakkenrollerij in het centrum. Dat heeft burgemeester Femke Halsema laten weten.

In het RTL 4-programma Bureau Burgwallen bleek dat de politie in de binnenstad zeer regelmatig asielzoekers oppakt die telefoons en horloges stelen.  'Algerije en Marokko, dat zijn de landen waarvan veel inwoners naar Nederland en Duitsland komen. En dat zijn eigenlijk puur gelukszoekers', zei een van de agenten in de tweede aflevering van de serie. 

Aantal gestegen

Ook een politiewoordvoerder gaf, op basis van signalen van agenten, begin deze maand aan dat een groot deel van de opgepakte zakkenrollers asielzoeker is. Sinds 2015 en 2016 zou dat aantal zijn gestegen, maar cijfers kon de politie niet geven.

De VVD, Forum voor Democratie en CDA wilden daarom een debat met burgemeester Halsema. Ze dienden daarnaast een voorstel in voor een officiële registratie van de verblijfsstatus van de opgepakte verdachten.

Geen wettelijke grondslag

Halsema schrijft vandaag in een brief aan de gemeenteraad dat dat niet kan.  'Aangezien het doel hier strafrechtelijke vervolging betreft, is er voor politie geen wettelijke grondslag voor het (tijdelijk) registreren van de juridische verblijfsstatus van verdachten.' Ze vraagt de gemeenteraad daarom het voorstel van de drie partijen niet te steunen. 

Het debat vindt morgenmiddag of morgenavond plaats tijdens de commissie Algemene Zaken.