Start van hoofdcontent

Stad

nl

TBS met dwangverpleging geëist tegen verdachte steekpartij Albert Cuypmarkt

18 november 2019, 10.47 uur · Aangepast 18 november 2019, 16.40 uur · Door Redactie

Het Openbaar Ministerie eist TBS met een dwangverpleging tegen waterpijpverkoper Taha E.  voor het neersteken van zijn twee buurmannen op de Albert Cuypmarkt. De officier van justitie vindt dat er sprake is van poging tot doodslag. 

AT5

De steekpartij vond in maart van dit jaar plaats. De slachtoffers, de Joodse marktkoopman Martin Colmans en diens 42-jarige zoon Sharon Colmans, moesten met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht. 

Religieuzer

Meerdere marktondernemers vertelden aan AT5 dat ze de autoriteiten eerder hebben gewaarschuwd voor E.. Hij zou volgens hen steeds agressiever en religieuzer zijn geworden. 

Tijdens een eerdere pro-formazitting werd niet duidelijk welk motief E. had voor de steekpartij. Volgens de advocaat van de uit Egypte afkomstige verdachte leed hij aan psychoses. Vandaag bleek dat ook de psycholance, een ambulance met personeel dat opgeleid is om goed om te kunnen gaan met mensen met psychische problematiek, in de week voor de steekpartij voor de waterpijpverkoper naar de Albert Cuypmarkt was gekomen. 

Onbevredigend

Ook vandaag kwam er niet meer duidelijkheid over het motief voor de steekpartij. 'Het blijft onbevredigend dat er zo weinig antwoorden komen', zei de advocaat van de twee slachtoffers. 'We weten nog steeds niet waarom de verdachte hen aanviel.' Ook Martin en Sharon Colmans vinden dit erg lastig: 'Het blijft zoals de psychiaters zeggen in zijn koppie zitten en wij krijgen dat gewoon niet te horen. Dat is erg teleurstellend.'

De officier van justitie zei dat deskundigen hebben geconcludeerd dat E. inderdaad in een psychose verkeerde, maar: 'Ook binnen een blackout of psychose betekent dit niet dat de verdachte geen enkel besef had van zijn daad.' Er is ook onderzoek gedaan naar de vermeende radicalisering van E., maar daarvoor kon geen bewijs worden gevonden. 

De advocaat van de verdachte noemt TBS 'een brug te ver'. De stoornis van zijn cliënt zou deze zware maatregel voglens hem niet rechtvaardigen. De rechter doet op 2 december uitspraak.