Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ivens ontevreden over 'Airbnb-wet' van minister

3 december 2019, 06.51 uur · Door Redactie

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) vindt de registratieplicht voor huiseigenaren die hun huis aan toeristen verhuren, die minister Stientje van Veldhoven wil invoeren, niet ver genoeg gaan. Ook wethouders in Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben kritiek. 

De 'Airbnb-wet' is gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd. Huiseigenaren die verhuur niet registreren, moeten straks een boete van maximaal 83.000 euro krijgen. Gemeenten moeten de regels wel zelf gaan handhaven. 

Ivens zegt tegen de NRC dat hij vindt dat verhuursites als Airbnb, Booking en Expedia ook verplichtingen moeten krijgen. 'Als platforms geen verplichtingen krijgen, dan is het een halve maatregel. Ik wil de gegevens van de onwelwillende verhuurders. Maar als een platform nog steeds een advertentie van hen kan plaatsen, wat heb ik daar dan aan?'

Van Veldhoven stelt in een reactie op de kritiek dat strengere regels vanwege Europese richtlijnen op dit moment niet mogelijk zijn. 'Om verdergaande maatregelen richting de platforms mogelijk te maken is langdurige inzet in Brussel vereist.'

In Amsterdam geldt al een meldplicht voor vakantieverhuur. Woningen mogen maximaal dertig dagen per jaar worden verhuurd, wie geen melding maakt kan een boete krijgen van minimaal 6000 euro.