Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoop voor Daniel: nieuwe procedure voor verblijf aangevraagd

6 december 2019, 14.05 uur · Aangepast 6 december 2019, 16.53 uur · Door Redactie

Er gloort hoop voor de 19-jarige Daniel Buter uit Noord die met uitzetting bedreigd wordt. Er is door zijn advocaat een nieuwe procedure voor een verblijfsvergunning aangevraagd, waardoor het proces wordt versneld. Volgens zijn advocaat is de kans groter geworden dat Daniel op korte termijn vrij komt. 

Update 15.32: Daniel is inmiddels op vrije voeten, lees hier meer. 

Advocaat Maartje Terpstra kreeg vanmiddag vanuit de gemeente te horen dat zij een nieuwe aanvraag kon indienen. De zaak zou daarna met spoed worden behandeld door de IND. Volens haar heeft burgemeester Halsema hierin 'een positieve rol gespeeld'.

Een woordvoerder van de burgemeester zegt dat Halsema niet op de zaak kan ingaan. De burgemeester heeft ook officieel geen bevoegdheid in de zaak, wel sprak ze gisteren haar afschuw uit over dat Daniel vastzit en zou ze contact zoeken met de staatssecretaris en de IND.  

AT5

Uitzetting

Daniel is geboren en getogen in Noord, maar toch staat hij op het punt om te worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek, waar hij één keer eerder geweest is, als baby. Zijn ouders vertrokken naar het buitenland, waarna Daniel bij zijn oma bleef wonen.

Toen hij met het oog op zijn studie een paspoort wilde aanvragen, bleek dat hij niet in het bezit was van de Nederlandse nationaliteit. Dat werd gemeld bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die hem uitnodigde voor een gesprek. Zijn advocaat raadde hem vervolgens aan om niet naar dat gesprek te gaan, waarna hij werd opgepakt. 

Steun

De roep om zijn vrijlating werd steeds luider. Zo werd een petitie die voor Daniel is opgestart, al duizenden keren ondertekend. Ook meerdere politici bekommerden zich om het lot van de 19-jarige jongen uit Noord.

Zo sprak burgemeester Halsema zich al uit tegen het vastzetten van Daniel. Ze nam daarom contact op met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).