Start van hoofdcontent

Stad

nl

Landelijke maatregelen tegen lachgas maandag gepresenteerd

7 december 2019, 22.55 uur · Aangepast 8 december 2019, 19.02 uur · Door Redactie

Aanstaande maandag wordt duidelijk hoe het kabinet de verkoop van lachgas wil tegengaan.

Volgens het televisieprogramma Nieuwsuur zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zou lachgas kunnen worden opgenomen in de Opiumwet, maar dat is wel een drastische en ingewikkelde maatregel. Het gas wordt namelijk ook voor bijvoorbeeld slagroomspuiten gebruikt.

Maximale hoeveelheid

Ook via de Warenwet zijn mogelijkheden, zoals een maximale hoeveelheid lachgas die verstrekt mag worden. Dat zou ook via Europese regels kunnen. Tot slot zouden handelaren via het Wetboek van Strafrecht bestraft kunnen worden, maar dan moet wel aangetoond zijn dat lachgas schadelijk is.

In Amsterdam is de verkoop zonder vergunning in de openbare ruimte sinds september van dit jaar verboden. Er zijn al een paar honderd boetes uitgedeeld, het aantal lachgasverkopers is inmiddels flink gedaald.

Miljoen euro

Lachgasverkoper Deniz Üresin, die ondanks het verbod bleef verkopen, moet inmiddels een miljoen euro aan dwangsommen betalen. Het eerste deel moet half december worden betaald, maar hij is bezig met een bezwaarprocedure.

Maandag wordt er eerst een advies van de zogenoemde commissie risicobeoordeling nieuwe drugs gepresenteerd. Daarna presenteert het ministerie van Volksgezondheid gelijk het nieuwe beleid.