Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Onderzeeër Foxtrot verlaat aankomende maandag definitief de NDSM-werf

11 december 2019, 15.54 uur · Aangepast 11 december 2019, 19.09 uur · Door Redactie

De Rusissche onderzeeboot Foxtrot ligt maandag voor het laatst in de haven bij de NDSM-werf in Noord. Die dag wordt het schip naar een haven in Vlaardingen gesleept en zal het daar worden gesloopt. 

De Foxtrot ligt al sinds 2002 in de NDSM-haven. Oorspronkelijk was het schip onderdeel van de Russische Sovjetvloot, maar in 1991 duikelde een groep ondernemers de onderzeeër op. 

Ze wilden in de Foxtrot presentaties en bijeenkomsten houden, maar dat project mislukte. Vervolgens bleef het schip lange tijd ongebruikt in het IJ liggen.

Eigenaar

Daarna bleef het onduidelijk wie nou de formele eigenaar van de onderzeeër was. Het was daarom onbekend wie verantwoordelijk moest worden gesteld om de Foxtrot te verwijderen. 

Uiteindelijk besloot stadsdeel Noord om de onderzeeboot onder bestuursdwang definitief te laten verwijderen. 

Roestig

Het bestuur bepaalde dat de Foxtrot verplaatst moet worden naar een slooplocatie, omdat het schip veel asbest en afvalstoffen zou bevatten. Bovendien is de onderzeeër behoorlijk roestig. 

Aangezien de Foxtrot in slechte staat verkeert, zal het schip met een duw- en sleepboot worden vervoerd naar Vlaardingen. Maandag vertrekt de onderzeeboot rond 10.00 uur naar zijn 'allerlaatste haven', laat de gemeente weten.

Uiteindelijk worden onderdelen van de boot verwerkt tot schone metaalblokken, die als grondstof dienen voor de staalindustrie. Een fabriek uit Delfzijl is daarvoor verantwoordelijk. 

'Iconische beeld'

'We gaan in Noord het iconische beeld van deze onderzeeboot ontzettend missen', stelt stadsdeelvoorzitter Erna Berends. 'Maar ik ben ook heel blij dat we de Foxtrot, geheel passend bij de ambities van het college, duurzaam kunnen slopen in eigen land.'

Bekijk hier een video over het gereed maken van de Foxtrot voor het definitieve vertrek: 

AT5