Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kamerleden kritisch op OM na rapport metromoord: 'Er moet flink de bezem door'

12 december 2019, 21.42 uur · Door Redactie

Verschillende politieke partijen hebben vandaag uitgehaald naar het Openbaar Ministerie (OM) naar aanleiding van het kritische rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de fouten die zijn gemaakt door diverse instanties rondom de begeleiding van Philip O., de man die in de zomer van 2017 de 38-jarige Joost Wolters doodstak in metro 53.

AT5

De Inspectie constateerde vorige maand onder meer dat het OM een aan de dader eerder opgelegde PIJ-maatregel (jeugd-tbs) nooit ten uitvoer heeft gelegd. 'Terwijl dat wel had gekund en gemoeten', aldus de Inspectie. Ook het strafblad van de dader bleek incompleet. 

Diezelfde Inspectie benadrukte in het rapport geen oordeel te kunnen vellen over het OM als instantie, omdat de Inspectie die bevoegdheid nu eenmaal niet heeft. Onverteerbaar, vinden verschillende politieke partijen. 

'Juist in zo'n schrijnende situatie zie je dat niemand echt zijn tanden in het Openbaar Ministerie kan zetten wanneer er iets gebeurt. Hoe kun je dan leren van je fouten als je er niet eens effectief toezicht op kan houden?', constateert CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. 

Quote

'Hoe kun je leren van je fouten als je er niet eens effectief toezicht op kan houden?'

CDA-Kamerlid madeleine van toorenburg

De Partij van de Arbeid (PvdA) sluit zich bij het CDA aan. 'Ik vind dat ze weinig zelfkritisch zijn over hun eigen rol. Het heeft ook lang geduurd voordat het OM met de familie van Joost Wolters in gesprek is gegaan. Dat moet echt beter', aldus Attje Kuiken, Tweede Kamerlid van de Partij van de Arbeid. 

'Ik vind het heel raar dat de Inspectie Justitie & Veiligheid niet gewoon toezicht op het OM kan houden. De Inspectie gaat niet over de hoogte van een straf of over het wel of niet vervolgen van iemand, maar als er een heel ernstig incident is geweest, dan is het heel logisch dat je ook naar de rol van het OM kijkt.' 

Quote

'Ik vind dat ze bij het OM weinig zelfkritisch zijn over hun eigen rol'

PVDA-kamerlid attje kuiken

Van Toorenburg en andere Kamerleden benadrukken dat rechters en de Procureur-generaal bij de Hoge Raad toezicht houden op het OM, maar constateren dat dat toezicht 'niet raakt aan al het handelen binnen het OM.' Daarom wil het CDA-Kamerlid, dat bijval krijgt van de PvdA en D66, dat de Inspectie in de toekomst ook de rol van het OM beoordeelt. Van Toorenburg diende daarvoor een motie in bij de regering. 

Van Toorenburg en Kuiken staan in contact met de nabestaanden van Joost Wolters en hebben Minister Dekker van Rechtsbescherming (VVD) laten weten dat er nog een hoop verbetering nodig is als het gaat om slachtofferzorg.

Quote

'De nabestaanden voelen zich geschoffeerd. Er zouden 'mismatches' zijn waardoor dingen zijn gebeurd'

Cda-kamerlid madeleine van toorenburg

'We hebben gesproken met de familie van Joost, die heeft ons verteld dat ze ook nog eens vreselijk geschoffeerd zijn. Er zouden 'mismatches' zijn waardoor er dingen zijn gebeurd. Er zijn hele grote fouten gemaakt. En als het OM dat niet ruiterlijk wil toegeven en nog steeds zit te schutteren met informatie dan moet daar gewoon echt even de bezem door', aldus Van Toorenburg.  

De Inspectie Justitie en Veiligheid zou aanvankelijk ook onderzoek doen naar de verleende slachtofferzorg door verschillende instanties, waaronder het Openbaar Ministerie, maar dat komt niet terug in het rapport. 'De Inspectie heeft wel een poging gedaan, maar dat is niet gelukt', zegt Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD). 'Ik vind dat teleurstellend en ik denk dat dat een gemiste kans is.'

Quote

'Ik vind het teleurstellend dat de Inspectie de verleende slachtofferzorg van de nabestaanden niet heeft onderzocht'

minister van rechtsbescherming Sander dekker (Vvd)

'Ik vind het goed dat we niet alleen maar kijken naar wat de formele stappen zijn, maar dat er ook gekeken wordt naar hoe er met de nabestaanden en de familie is omgegaan. Dat is gewoon niet gelukt om daar een goed beeld van te krijgen. Dat deel moeten we nu missen. Tegelijkertijd heb ik daar wel gesprekken over gevoerd en weet ik dat het Openbaar Ministerie ook met de familie in gesprek is', aldus Dekker.