Start van hoofdcontent

Stad

nl

Campagne tegen wapengeweld Zuidoost: 'We zijn de wapens zat'

13 december 2019, 18.45 uur · Door Redactie

Bezorgde moeders, buurtbewoners en netwerkorganisaties zijn samen met de gemeente een nieuwe campagne gestart tegen wapengeweld. Vanaf vandaag rijden ze, in een busje, langs verschillende plekken in de stad om het gesprek aan te gaan en bewustwording te creëren. 

Ze begonnen in Zuidoost. Afgelopen jaar vonden in het stadsdeel meerdere schiet- en steekincidenten plaats, waarbij zes mensen om het leven kwamen.

Quote

'Het was een heel eerlijk verhaal. Ook wel een pijnlijk verhaal'

Safoan Mokhtari, projectleider Jeugd en Veiligheid

De campagne startte vanmorgen bij het Bindelmeer college. Safoan Mokhtari, projectleider Jeugd en Veiligheid bij stadsdeel Zuidoost, ging daar het gesprek aan met de jongeren. 'Ze hebben uiteraard hun hart op de tong. Vandaag gingen ze los. Het was een heel eerlijk verhaal. Ook wel een pijnlijk verhaal', zegt Mokthari. 'We zeggen ook, wapens zat en daarom zijn we die wapens zat.'

De volgende locatie van de campagne heeft een directe link met het wapengeweld in Zuidoost: De Agatha Christiesingel. Hier ligt een herdenktegel van Gondilio Lowland, ook wel bekend als rapper Bolle, die in 2018 om het leven kwam bij een schietpartij. Het is één van de slachtoffers van het wapengeweld waarop de campagne zich richt.

Maar richten op de negativiteit die die incidenten met zich meebrengen, wil Mokhtari niet: 'We kunnen wel zeggen, weg met de wapens, maar we moeten ook alternatieven bieden in de vorm van perspectief. Hoe kunnen we dit veranderen en hoe kunnen we een tegengeluid creëren waarin we met zijn allen kijken hoe we de jongeren kunnen helpen en de straten veilig te maken.'

Gelijktijdig startte vandaag een online campagne, waarbij jongeren wordt gevraagd foto's van een 'ontwapenende pose' aan te nemen.