Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gerechtshof: straatintimidatie valt onder vrijheid van meningsuiting

19 december 2019, 11.40 uur · Aangepast 19 december 2019, 14.49 uur · Door Redactie

Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat het strafbaar stellen van straatintimidatie in zijn geheel in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, zoals bepaald in de Grondwet. De uitspraak heeft vermoedelijk ook gevolgen voor het Amsterdamse beleid.

Het gerechtshof deed de uitspraak in een proefproces over een verdachte die op twee verschillende dagen op de Coolsingel in Rotterdam vrouwen zou hebben lastiggevallen. Hij zei onder meer: 'Hey schatje, ga je nu al weg? Blijf nog even met me'. Ook tuitte hij zijn lippen en maakte hij kusgebaren.

Boete

In Rotterdam heeft de gemeente straatintimidatie verboden. Er is een app in het leven geroepen, de zogenoemde STOPapp, waarmee straatintimidatie gemeld kan worden aan handhavers. Wie vervolgens wordt gepakt krijgt een boete van 190 euro. 

'Kernvraag van het onderhavige proefproces is of het de gemeentelijke wetgever is toegestaan om – op de wijze zoals hier is gebeurd – dergelijk gedrag strafbaar te stellen of dat alleen de wetgever in formele zin (Tweede en Eerste Kamer) daartoe bevoegd is, omdat daarmee mogelijk inbreuk wordt gemaakt op de vrijheid van meningsuiting', schrijft het gerechtshof. Uiteindelijk blijkt het antwoord dat de gemeente dat niet zelf mag doen.

Aangepast of geschrapt

In Amsterdam worden geen boetes uitgedeeld voor straatintimidatie. Vanwege het hoger beroep gold er de afgelopen maanden alleen een waarschuwingsperiode. 'De uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in deze Rotterdamse zaak kan derhalve tot gevolg hebben dat het Amsterdamse APV-artikel moet worden aangepast of geschrapt', schreef burgemeester Femke Halsema deze zomer vooruitlopend op de uitspraak.

Of de Amsterdamse regels inderdaad worden aangepast is nog niet bekend. 'We bestuderen de uitspraak en kijken of er gevolgen zijn voor ons beleid', zegt de woordvoerder van Halsema.