112

NL
V

'Nabil B. heeft twee anonieme advocaten'

3 januari 2020, 06.51 uur · Door Redactie

Kroongetuige Nabil B. zal in het liquidatieproces Marengo worden bijgestaan door twee advocaten, die geheel anoniem moeten blijven. In het Marengoproces is de onlangs in Dubai opgepakte topcrimineel Ridouan Taghi hoofdverdachte.

Volgens de NRC heeft de Amsterdamse Orde van Advocaten de identiteit van de twee nieuwe advocaten gecontroleerd. Op 23 december zou er een brief naar de rechter-commissaris zijn gestuurd. 

Stemvervormers

De krant schrijft dat de twee advocaten niet aanwezig zijn bij verhoren en mogelijk alleen via stemvervormers te horen zijn. Ook is gevraagd om hun namen niet te noemen in de processtukken.

De eerdere advocaat van B., Derk Wiersum, werd in september in Buitenveldert doodgeschoten. In maart werd de broer van B., Redouan, in Noord geliquideerd door een man die zich voordeed als sollicitant.

Niet wegdrukken

De Amsterdamse Orde van Advocaten zei eerder al dat een nieuwe advocaat mogelijk geheel anoniem zou blijven. 'Want wij laten ons niet kisten en laten ons niet wegdrukken door geweld', vertelde plaatsvervangend deken Simeon Burmeister toen.

Het Marengo-proces, waarin meerdere moorden en liquidatiepogingen worden behandeld, gaat op 27 en 28 februari verder. In totaal staan er zestien verdachten terecht.