Start van hoofdcontent

112

nl

Slachtoffer schietpartij Buitenveldert is advocaat Derk Wiersum

18 september 2019, 09.30 uur · Aangepast 18 september 2019, 11.17 uur · Foto: Inter Visual Studio / Robby Hiel

De man die woensdagochtend is doodgeschoten in Buitenveldert is de 44-jarige advocaat Derk Wiersum.

Wiersum is de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo rond topcrimineel Ridouan Taghi. Wiersum werd neergeschoten in de straat Imstenrade. De schutter, volgens de politie een tiener, is te voet richting de Van Boshuizenstraat gevlucht en wordt gezocht.

Lees ook: Advocatenorde: 'Zeer geschokt dat collega die functie uitoefent is geliquideerd'

De getuigenissen van B. moeten het OM helpen om Taghi te veroordelen. Vlak nadat bekend werd dat B. kroongetuige was geworden in het onderzoek, werd de 41-jarige broer van B. geliquideerd. De schutter werd later opgepakt en is veroordeeld tot twintig jaar celstraf.

Lees ook: Buurtbewoners na liquidatie advocaat: 'Zo ernstig dat dit nu normaal geworden is'

Een week geleden kwam naar buiten dat B. niet meer met justitie zou willen samenwerken. De kroongetuige zou zich benadeeld voelen door het Team Getuigenbescherming van justitie. Begin januari werd al bekend dat de familieleden van B., die ook beveiligd worden, ruzie hadden met het Openbaar Ministerie. B. zelf zit op het moment in een zwaarbeveiligd deel van een gevangenis is Vught. Mogelijk wordt hij binnenkort overgeplaatst naar een normale cel. 

Lees ook: 'Doodgeschoten man in Buitenveldert is advocaat van kroongetuige'

Taghi is nog altijd voortvluchtig. Het Openbaar Ministerie heeft 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn aanhouding. In juli werd bekend dat Taghi zich in Dubai zou bevinden.