Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minder afval dankzij Repair Cafés: 'In principe proberen we alles te repareren'

14 januari 2020, 09.20 uur · Aangepast 14 januari 2020, 11.33 uur · Door Redactie

Veel spullen worden weggegooid omdat ze kapot zijn, maar vaak zijn ze nog prima te herstellen. Dit kan bij het Repair Café, waar vrijwilligers zich inzetten om kapotte apparaten te repareren. Amsterdam Informeert nam een kijkje bij één van de twintig Repair Café's van Amsterdam.

AT5

Het is er rumoerig en gezellig, in het café op de President Kennedylaan. Reparateurs zijn druk met stekkers en schroevendraaiers in de weer. 'Ik heb mijn strijkijzer hier, die hield er opeens mee op. Ik hoop dat ze hem kunnen repareren,' vertelt een bezoeker. 

8600 kilo afval bespaard 

Door de apparaten te repareren in plaats van weg te gooien hebben de  Repair Cafés in Amsterdam gezamenlijk 8600 kilo afval bespaard het afgelopen jaar. 'In principe proberen we alles te repareren wat mensen mee naar binnen nemen,' vertelt reparateur Hein Hoonakker. Dit geldt voor zowel elektronische als mechanische dingen. Hoonakker vertelt dat er opvallend veel koffieapparaten met cups het café binnenkomen voor reparatie. 

Naast een werkplek, is het Repair Café ook een ontmoetingsplaats. 'Ik kom hier sowieso af en toe om een kopje koffie te drinken,' vertelt een mevrouw met een kapotte lamp. 'Het is een leuk moment om elkaar te ontmoeten en even weten hoe het met iedereen gaat.'

Samen eruit komen

Iedereen mag zelf bepalen hoeveel hij wil betalen voor een reparatie in het Repair Café. Een gemiddelde dagopbrengst van het café van Hoonakker is tien tot twintig euro. Daarvan wordt de koffiejuffrouw betaald en (speciaal) gereedschap aangeschaft.

Tot slot heeft Hoonakker nog een tip voor de Amsterdammer: bij veel apparaten kan voorkomen worden dat ze kapot gaan door ze goed te onderhouden. 'Je kan het repareren van apparaten ook zelf thuis proberen. Doe dit wel veilig en vergeet dus niet je stekker eruit te halen. En als je er niet uit komt, dan kom je naar het Repair café en dan komen we er samen uit'.

Kijk waar en wanneer een Repair Café in jouw stadsdeel geopend is op amsterdam.nl/repaircafe