Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Partij voor de Dieren: 'Uitvoering vuurwerkverbod Amsterdam amper opgepakt'

7 januari 2020, 22.14 uur · Door Redactie

De Partij voor de Dieren wil aanstaande donderdag opheldering van burgemeester Femke Halsema over het uitblijven van een vuurwerkverbod. Volgens de partij had dat verbod er deze jaarwisseling al moeten zijn.

Op 20 december 2017 ging een meerderheid van de gemeenteraad akkoord met een voorstel van de Partij van de Dieren waarin stond dat het afsteken van vuurwerk door particulieren 'zoveel mogelijk' aan banden moest worden gelegd. Dat moest onder andere gebeuren door 'zoveel mogelijk vuurwerkvrije zones aan te wijzen'.

Niet rond

Toch bleef de situatie tijdens deze jaarwisseling ongeveer hetzelfde als die van vorig jaar. Het aantal vuurwerkvrije zones werd wel uitgebreid met de parken, maar een geheel nieuw beleid kreeg burgemeester Halsema naar eigen zeggen niet rond. 'Wij kampen zoals bekend met enorme tekorten bij de politie en bij handhaving', zei ze in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester.

De Partij voor de Dieren is er niet blij mee. 'De uitvoering van het initiatiefvoorstel wordt door het college amper opgepakt. Waarom pakt burgemeester Halsema het vuurwerkverbod niet voortvarend op?' De partij wijst op een enquête waaruit bleek dat  81 procent van de Amsterdammers minder vuurwerkoverlast wil.

Experimenteren

Voor komend jaar is er door de gemeente een 'veranderaanpak' opgesteld. Uiteindelijk moet vuurwerk alleen in bepaalde zones toegestaan zijn, maar het stadsbestuur wil dat proces 'zorgvuldig verlopen' en 'eerst op kleine schaal experimenteren'.

'Waarom kiest het college niet voor een algemeen vuurwerkverbod zoals Apeldoorn deed en waar ook de gemeenteraad van Amsterdam om vraagt?', vraagt Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Johnas van Lammeren zich af. 'Elk ander evenement dat er zo uitziet als oud en nieuw zou geen evenementenvergunningen krijgen.'

Samen optrekken

De partij lijkt in ieder geval dit jaar weer gesteund te worden door D66. 'Nu samen optrekken om te zorgen dat dit volgende jaarwisseling ook gebeurt en we er niet nog jaren op moeten wachten', aldus fractievoorzitter Reinier van Dantzig.

Een meerderheid van de gemeenteraad in Rotterdam sprak zich vandaag ook uit voor een lokaal en algeheel vuurwerkverbod. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb is dat te handhaven, maar hij noemt een landelijk verbod 'noodzakelijk'. 

Het debat met Halsema vindt donderdagmiddag of donderdagavond plaats.