Start van hoofdcontent

112

nl

EOD onderzoekt verdacht pakket bij restaurant HaCarmel, omgeving ontruimd

15 januari 2020, 10.48 uur · Aangepast 15 januari 2020, 16.42 uur · Door Redactie

Experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vanmiddag onderzoek gedaan naar een verdacht pakket voor de deur van Joods restaurant HaCarmel. Uit voorzorg werd de omgeving ruim afgezet en werden huizen in de nabijheid ontruimd. Rond 14.30 uur werd duidelijk dat er geen explosief was aangetroffen.

Het ging om het stuk bij de Zeilstraat in de richting van het Olympisch Stadion. De Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) kwam ter plaatse. De EOD deed onderzoek.

De politie kreeg een melding dat er een verdacht pakket stond ter hoogte van Amstelveenseweg 224, dat is bij het Joodse restaurant HaCarmel. Een medewerker van het restaurant ontdekte een witte doos met draden eruit en sloeg direct alarm.

'We werden rond 10 uur gebeld door een medewerker dat er een verdacht pakketje voor de deur stond. Daarop hebben we de politie gebeld', vertelt David Bar-on, zoon van de eigenaar van het restaurant. 'We schrikken niet zo snel meer. Het is het vierde incident in twee jaar tijd. Triest dat het weer zo moet.'

Groot alarm

De hulpdiensten schaalden rond 11.00 uur op naar GRIP 1, wat gebeurt als hulpdiensten intensief moeten samenwerken vanwege een crisis, ramp of ongeval. Rond 12.00 uur werd het gebied rond het restaurant ruimer afgezet en werden omwonenden ontruimd.

Rond 14.00 uur werd er door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoek gedaan naar het verdachte pakket. Een politiewoordvoerder meldt dat de ontruiming van omwonenden uit voorzorg wordt gedaan. Het is nog onduidelijk of het verdachte pakketje inderdaad een explosief bevat.

Omstreeks 14.30 uur leek de situatie onder controle te zijn; leden van de forensische opsporing liepen onbeschermd naar de portiek van het restaurant om daar onderzoek te doen. Kort daarop werd bekend dat er geen explosief was aangetroffen.

Restaurant HaCarmel was enkele jaren geleden doelwit van vernielingen.

AT5

Verslaggever Ronald Olsthoorn is ter plaatse. Volg zijn updates via Twitter.