Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente neemt maatregelen en maakt weer gebruik van Citrix

20 januari 2020, 10.17 uur · Aangepast 20 januari 2020, 10.27 uur · Door Redactie

De gemeente maakt weer gebruik van haar Citrix-servers nadat er dit weekend extra beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. Dat laat een woordvoerder van wethouder Meliani (ICT) weten. 

Pixabay / Michal Jarmoluk

Dat betekent dat medewerkers weer kunnen thuiswerken en dat email op laptop, telefoon en iPad weer beschikbaar is. De gemeente maakt net als veel andere instanties gebruik van de Amerikaanse leverancier Citrix Systems, de servers van dat bedrijf hebben sinds december last van een beveiligingslek. 

Kwetsbaarheid

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde daarom eerder al voor de 'ernstige kwetsbaarheid' van het systeem. 'Deze kwetsbaarheid wordt qua ernst ingeschaald op een 9,8 op een schaal van 1 t/m 10. Vele Nederlandse Citrix-servers zijn kwetsbaar voor aanvallen.'

De gemeente Amsterdam maakte zich aanvankelijk geen grote zorgen. Maar toen genomen maatregelen volgens het NCSC niet voldoende bleken te zijn, werden de servers alsnog offline gehaald.

Hard gewerkt

Dit weekend is volgens de woordvoerder van de wethouder hard gewerkt aan oplossingen. En die werden gevonden. Daarom durft de gemeente het sinds vanochtend aan om weer gebruik te maken van Citrix. 

Behalve de gemeente maken ook een aantal Amsterdamse ziekenhuizen en universiteiten gebruik van Citrix. Het is niet bekend of hun servers ook weer online zijn.