Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sluisbuurt krijgt vorm: bouw hogeschool en studentenwoningen stap dichterbij

27 januari 2020, 20.30 uur · Door Redactie

De bouw van een hogeschool en 800 studentenwoningen in de nieuwe Sluisbuurt is een stap dichterbij. Vandaag ondertekenden de gemeente, Inholland en studentenhuisvester DUWO een overeenkomst daarover. 

Gemeente Amsterdam

De hogeschool en de woningen komen allemaal in de nieuw te vormen wijk op het Zeeburgereiland. De  In de Sluisbuurt komen in totaal ruim 5500 woningen en voorzieningen en de volledige ontwikkeling gaat 10 tot 15 jaar duren.

7500 studenten

Inholland zal vrijwel alle opleidingen uit Amsterdam en Diemen samenvoegen in het gloednieuwe pand. Daar zullen 7500 studenten gaan studeren. De hogeschool moet in 2022 worden opgeleverd. DUWO gaat zelfstandige- en groepswoningen bouwen voor jongeren en studenten, aangevuld met ruimtes voor commerciële en maatschappelijke voorzieningen. 

De bedoeling is dat de woningen en de hogeschool zo duurzaam mogelijk worden gemaakt. Zo worden ze aangesloten op stadswarmte en komen op de daken naast zonnepanelen, ook planten om hitte tegen te gaan en regenwater op te vangen. 

In de nieuwe wijk komen ook veel hoge woontorens te staan. Buurtbewoners hebben zich lang verzet tegen de komst van de 'wolkenkrabberwijk', maar na een verloren zaak bij de Raad van State lijkt dat protest gebroken.