Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Bewoners krijgen geen gelijk: 'wolkenkrabbers' Sluisbuurt mogen er komen

6 november 2019, 10.15 uur · Aangepast 6 november 2019, 15.29 uur · Door Alex van Schagen

Het bestemmingsplan voor de hoogbouwwijk Sluisbuurt op het Zeeburgereiland hoeft niet de prullenbak in, dat heeft de Raad van State zojuist bekendgemaakt. Daarmee lijkt de weg vrij voor de bouw van de 'wolkenkrabberwijk' aan de rand van het IJ. 

Gemeente Amsterdam

Bezorgde Amsterdammers en direct omwonenden stapten in augustus naar de  hoogste bestuursrechter om het bestemmingsplan voor de Sluisbuurt van tafel te vegen. De woontorens, waarvan de grootste 125 meter hoog wordt, vormden de kern van alle bezwaren.

Uitzicht en rukwinden

De torens zouden ervoor kunnen zorgen dat de Unesco werelderfgoedstatus van de stad in het geding komt, is het bezwaar vanuit de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). In Noord wordt gevreesd voor het uitzicht van Waterland en bewoners van het gebied zelf zijn bang voor rukwinden en de vele schaduw die de torens gaan veroorzaken.

Maar al die zorgen zijn volgens de Raad van State niet genoeg om het 3000 pagina's tellende bestemmingsplan van de gemeente te vernietigen.

Afwijken van hoogbouwbeleid

Tijdens de zitting in augustus gaf de RvS aan niet te gaan beoordelen of de wijk mooi is of niet. Maar wel of de gemeente voldoende heeft gemotiveerd waarom zij in dit geval afwijkt van haar eigen hoogbouwbeleid. En dat blijkt het geval, zo oordeelt de RvS

Tegen de uitspraak kan geen beroep meer worden ingediend.  Als er vergunningen voor individuele bouwprojecten worden afgegeven, bijvoorbeeld voor de te bouwen hogeschool, dan kan daar wel weer bezwaar tegen worden gemaakt. Maar dat zal het uiterlijk van de wijk naar alle waarschijnlijkheid niet meer beïnvloeden.

'Van start met de bouw'

Verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) zegt blij te zijn met de uitspraak. ' Nu kunnen we echt van start met de bouw van een nieuw stuk stad met 5.500 woningen, scholen en voorzieningen op deze unieke plek aan het IJ. De wijk wordt autoluw waardoor er meer ruimte is voor recreatie en spelen op straat. '

Vanaf 2020 worden de eerste tenders voor de bouw van onderdelen van de wijk op de markt gebracht. Als eerste wordt er gestart met de bouw van een nieuw schoolgebouw van Inholland en kort daarna volgen de eerste jongeren- en studentenwoningen. Ook is er ruimte voor zelfbouwers en is er plek voor een wooncoöperatie. De verwachting is dat de bouw van de wijk zeker tien jaar gaat duren.