Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Kukenheim 'steekt extra energie' in communicatie over loden leidingen

31 januari 2020, 18.10 uur · Aangepast 31 januari 2020, 19.03 uur · Door Redactie

Wethouder Simone Kukenheim (Zorg) stelt dat er 'extra energie nodig is om de communicatie goed te krijgen' over de loden leidingen in de stad. Dat vertelt ze in het programma Park Politiek. Onder sommige bewoners was onduidelijkheid ontstaan omdat niet alle adviezen eenduidig waren. 

'Ik heb gemerkt dat we eerst achter de schermen heel hard zijn gaan rennen en aan de slag zijn gegaan met de leidingen zelf', vertelt Kukenheim. 

Eenduidig advies

Ze beaamt dat er in november - toen de Gezondheidsraad en het RIVM waarschuwden voor de gezondheidsrisico's - al een eenduidig advies had moeten komen. 

'Het is belangrijk dat die communicatie meteen volgt en eigenlijk al die vragen voor is', geeft Kukenheim toe.  'Omdat het anders nog meer onrust veroorzaakt.'

Hoog loodgehalte in bloed

Zo kreeg een bewoner waarmee AT5 sprak een brief van Ymere, waarin níet werd afgeraden om het water nog te drinken. De woningcorporatie baseerde zich op het advies van de GGD, dat alleen kinderen tot en met zeven jaar en zwangere vrouwen beter niet het water zouden kunnen drinken. 

'Dat vind ik een slecht advies', reageerde een woordvoerder van het RIVM. Ook de bewoner, Els Knaup uit Noord, maakte zich zorgen. Er werd niet alleen een hoog loodgehalte in het water aangetroffen, maar ook in haar bloed. 

'Echt krankzinnig'

De wethouder zegt te begrijpen dat mensen boos zijn over de loden leidingen en noemt de situatie 'echt krankzinnig'. Volgens haar is schoon water 'bijna een soort basisrecht'. 

De gemeente heeft daarom nu ook 'vol actie ondernomen', stelt Kukenheim. 'We zijn al onze eigen panden aan het onderzoeken. Daarnaast zijn we een vorm aan het vinden om al die mensen te informeren. Over welke weg ze moeten behandelen om te kijken of ze goede leidingen hebben.'

Twee tot drie jaar

Maar het probleem is daarmee niet meteen opgelost. Ymere gaf eerder aan twee tot drie jaar nodig te hebben om alle leidingen te vervangen. 'Het duurt veel te lang', vindt Kukenheim. 'We dringen er daarom bij corporaties en particuliere bezitters op aan om snel actie te ondernemen.'

Den Haag

Daarnaast vestigt de wethouder de hoop op het Rijk. Ze zou graag zien dat daar nieuwe regels worden geformuleerd, zodat corporaties makkelijker aangesproken kunnen worden als ze 'wat ontspannener' omgaan met de situatie. 

'Er zijn wel regels die maken dat wij een corporatie aan kunnen spreken op het moment dat ze een gebroken raam niet repareren, maar eigenlijk niet op het moment dat er loden leidingen zijn. Dat is natuurlijk heel gek', concludeert Kukenheim.

Bekijk hieronder de volledige aflevering van Park Politiek. Daarin gaat wethouder Kukenheim ook in op het coronavirus en jeugdcriminaliteit. 

AT5