Start van hoofdcontent

Stad

nl

De toekomstige skyline van Noord: aanwinst voor de stad of infrastructureel drama?

4 februari 2020, 07.15 uur · Aangepast 4 februari 2020, 09.18 uur · Door Redactie

Over enkele jaren wordt de skyline van Noord gedomineerd door hoogbouw. De A'DAM Toren, die nu in het oog springt, wordt dan overschaduwd door vijf torens van tot wel 115 meter hoog. De reacties uit de buurt over deze veranderingen zijn wisselend.

AT5

Volgens schrijver Bas Kok, die meerdere publicaties schreef over Noord, is dit een goede ontwikkeling. 'Het wordt wel mooi denk ik', zegt de auteur. 'Ik was laatst nog met mijn zoontje bovenop het dak van de A'DAM Toren en dat was geweldig.' Hij prijst dan ook het feit dat er toeristen komen naar Noord voor de omgeving. 'Ik vind dat hartstikke goed voor Noord.'

Toch is niet iedereen vol lof. Nicolette Roelofs van de wijkvereniging Overhoeks is kritisch over de snel veranderende buurt. Ze hoort binnen de wijkvereniging weinig geluiden over de torens, maar merkt wel dat er zorgen zijn over de infrastructuur en de veranderingen in de wijk.

'Logistieke uitdaging'

Roelofs, geboren en getogen in Noord, is na tientallen jaren ergens anders gewoond te hebben weer teruggekeerd. Ze heeft de wijk zien veranderen en maakt zich - naast de leefbaarheid - ook grote zorgen over de infrastructuur. Roelofs vraagt zich af hoe een woontorenwijk, waar ook een congrescentrum voor vierduizend bezoekers komt, ontsloten moet worden. 

'Er wordt enorm gebouwd, maar de infrastructuur wordt daar niet op aangepast.' Ze heeft niet het idee dat er bij de gemeente iets aan gedaan is sinds ze dit aankaartte. 'Er is natuurlijk wel de Sprong over het IJ, maar de suggesties die daar nu gedaan worden met betrekking tot bruggen of onderdoorgangen zijn niet direct achter het IJ.' Ze vraagt zich daarom sterk af hoe al die mensen van of naar Noord moeten komen. 

De eerste woontoren wordt naar verwachting in 2022 opgeleverd. De gemeente heeft dus nog even de tijd voor een oplossing.