Stad

NL
V

Grote toename van dakloze jonge moeders en hun kinderen in noodopvang

5 februari 2020, 06.38 uur · Aangepast 12 februari 2020, 15.23 uur · Door Redactie

Het aantal dak- en thuislozen neemt toe, zo ook het aantal dakloze moeders en kinderen. Van vijftig acuut dak- en thuisloze gezinnen in 2015 tot 262 gezinnen het afgelopen jaar. Hoe regelt Amsterdam de opvang voor hulpbehoevenden die dakloos zijn geworden? Deze maand zoekt AT5’s Bouw Woon Leef uit hoe barmhartig de stad is. 

Krista Vos werkt voor stichting Timon, die dakloze jonge moeders opvangt en begeleidt om zelfstandig te kunnen wonen. In de noodopvang en de begeleid wonen locaties van Timon,  wonen de moeders en kinderen tijdelijk samen met vrijwilligers. Daarnaast ontvangen ze begeleiding van hulpverleners. 

In totaal zitten er nu zo'n 357 kinderen in noodopvang locaties. Er zijn in Amsterdam te weinig huizen om het grote aantal dakloze moeders op te vangen, waardoor veel dakloze jonge moeders met hun kinderen eerst in de noodopvang belanden. Krista Vos maakt zich grote zorgen. 

Quote

‘De verwachting is dat dit aantal aankomende zomer zal oplopen tot 300 gezinnen’ 

Krista Vos, Stichting timon

In september trok de kinderombudsman al aan de bel over het grote aantal dakloze kinderen in de noodopvang. Momenteel verblijven 54 jonge moeders met hun kinderen in noodopvanglocaties in en om Amsterdam. De gemeente Amsterdam regelt deze noodlocaties bestaande uit hotels en vakantieparken waar vaak meerdere gezinnen een kamer moeten delen. 

Stad is erg belangrijk 

Jonge moeder Mayssa woont met haar zoontje in een begeleid wonen locatie van stichting Timon. Hier leeft ze samen met andere moeders, begeleiders en vrijwilligers midden in een stadswijk. De stad is erg belangrijk voor een alleenstaande jonge moeder, vertelt Mayssa. 'Velen van ons hebben niet echt de middelen of familie om zich heen, dus openbaar vervoer om de hoek is belangrijk', aldus Mayssa. 

Als het wonen in de begeleide opvang goed gaat dan verhuist het gezin naar een zelfstandige woning. Roxy, moeder van twee, woont nu zes maanden zelfstandig. Het verblijf bij de noodopvang van Timon heeft haar veel goed gedaan waardoor ze nu aan haar toekomst kan werken.

Quote

'De begeleiders hadden het vermogen om je het positieve in te laten zien waardoor je je weer zelfverzekerd en krachtig gaat voelen'

Roxy

Helaas zijn er op dit moment nog veel jonge moeders en kinderen die zonder begeleiding in noodopvanglocaties wachten tot ze kunnen doorstromen naar begeleid wonen. Stichting Timon zet ondertussen alle zeilen bij om het aantal noodopvang locaties snel uit te bouwen om zoveel mogelijk dakloze jonge gezinnen op te kunnen vangen. Een tweede noodopvang is inmiddels geopend, en in december komt daar een derde locatie bij. 

Deze maand onderzoekt Bouw Woon Leef de opvang voor hulpbehoevenden.
Bekijk de hele aflevering op de YouTubepagina van Bouw Woon Leef.