Start van hoofdcontent

Stad

nl

Handtekeningenactie Mokum Reclaimed: 'Festivals, creeër je eigen terrein'

8 februari 2020, 20.14 uur · Aangepast 8 februari 2020, 21.47 uur · Door Redactie

Hoewel het uit 2018 stammende festivalbeleid - waarbij regels werden opgesteld voor festivallocaties - voor minder overlast moest gaan zorgen, is dit volgens actiegroep 'Mokum Reclaimed' nog niet genoeg. De groep houdt openbare parken en pleinen liever festivalvrij.

AT5

Via een volksinitiatief hebben zij genoeg handtekeningen verzameld, wat betekent dat het onderwerp op de raadsagenda zal worden geplaatst. Aanstaande woensdag 12 februari zal het onderwerp dan ook besproken worden.

Mokum Reclaimed wil dat de grote festivals ergens anders hun heil zoeken dan in de binnenstad. 'Dan heb ik het over Mystic Garden, Milkshake en Digital, dat soort evenementen. Ik zeg niet dat ze er niet mogen zijn, maar wel dat ze hun eigen terrein ervoor moeten creeëren', meent Denise Eikelboom van Mokum Reclaimed. 

Geluidsdagen

In het festivalbeleid van 2018 werden zogenaamde 'locatieprofielen' opgesteld, waarin per locatie de maximale grootte en de toegestane 'geluidsdagen' werd vastgelegd. Toch werden deze niet vastgelegd in de algemeen plaatselijke verordening (APV), waardoor het festivalbeleid onder de bevoegdheid van de burgemeester valt. 'Dat betekent dat de burgemeester ervan kan afwijken, en dat is vaak gebeurd. De profielen moeten worden vastgelegd in de APV', aldus Eikelboom

Dit is niet de eerste keer dat Mokum Reclaimed strijdt tegen festivaloverlast. In 2018 startten zij een crowdfundingsactie, waarmee alle parken en pleinen een jaar konden worden afgehuurd. Hoewel er genoeg geld werd ingezameld, kregen zij de vergunning niet. Ook in hoger beroep oordeelde een rechter dat de vergunning niet uitgegeven kon worden. 

Buurtbewoners 

In het Sloterpark lijken de meningen over het voorstel verdeeld. 'Helemaal verboden vind ik overdreven, maar de grote festivals zoals ze hier gegeven worden is ook een drama. Wij als bewoners kunnen soms gewoon dagen niet naar onze woning', meent één van hen. 'We zijn doorgeschoten in de enorm hoge geluidsnormen. We moeten wel zeggen, dit gaan we hier niet doen', zegt een ander.