Mokum Reclaimed heeft een nieuwe manier gevonden om te proberen Amsterdamse parken en pleinen festivalvrij te krijgen. De actiegroep is namelijk een volksinitiatief gestart om het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te krijgen.
Het is niet de eerste keer dat de actiegroep zich inzet voor festivalvrije parken en pleinen. Zo startte het in augustus 2018 een crowfundingsactie om een vergunning te kunnen financieren waarmee alle pleinen en parken in Amsterdam een jaar lang konden worden geclaimd.
De benodigde 4.250 euro was na ruim twee weken binnen, maar de gemeente gaf Mokum Reclaimed toch geen vergunning voor het in totaal 331 dagen durende 'evenement', waarmee de actiegroep de parken en pleinen vrij wilde houden. Deze vergunning werd niet vergeven omdat het evenement te klein zou zijn voor een vergunning.
Lees ook: Gemeente: 'Festivalvrije parken zijn niet haalbaar'
Mokum Reclaimed ging vervolgens in beroep omdat de gemeente de vergunningsaanvraag niet had gepubliceerd en niet had afgewezen noch vergund. De rechter oordeelde vervolgens dat dat ook niet hoefde, omdat de activiteiten waarvoor de vergunning was aangevraagd, vallen onder het normale gebruik van het park.
1200 handtekeningen nodig
Mokum Reclaimed gaf vervolgens aan niet langer via de rechter de parken en pleinen te claimen, omdat het 'niet op aarde is om te procederen'. Daarmee leek de handdoek in de ring gegooid, maar nu is een volksinitiatief dus de volgende manier waarop de groep zijn doel wil bereiken. Een volksinitiatief kan worden ingediend bij de gemeente. Bij minimaal 1200 handtekeningen komt een voorstel op de agenda van de raad te staan. Die kan dan positief of negatief besluiten op het voorstel. Op dit moment is het initiatief bijna 300 keer ondertekend.
Lees ook: Kritiek zwelt aan: zorgen de nieuwe evenementenregels wel voor minder overlast?
'Veel van de evenementen duren meerdere dagen en gaan daarnaast gepaard met een dagenlange periode van op- en afbouw. Hierdoor zijn vrijwel alle Amsterdamse parken en pleinen gedurende meerdere dagen per jaar niet vrij toegankelijk voor inwoners en bezoekers van de stad, die door toenemende drukte daar juist steeds meer behoefte aan heeft', zegt Erik Brouwer namens Mokum Reclaimed.
Verbod op besloten evenementen in openbare ruimte
Mokum Reclaimed wil met het initiatief bereiken dat het evenementenbeleid van de stad juridisch verankerd wordt in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Op die manier valt het evenementenbeleid en de vergunningsverlening niet alleen meer onder de bevoegdheid van de burgemeester, zoals nu het geval is, maar ook onder die van de gemeenteraad.
Lees ook: Anti-evenementen in parken en op pleinen
Ook wil de actiegroep dat een verbod op besloten evenementen in de openbare ruimte aan de APV wordt toegevoegd, evenals een definitie voor de term 'besloten evenement'. Nu zou onduidelijk zijn wat wel en niet valt onder die benaming.