Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente zoekt stallingsplekken voor elektrisch deelvervoer

12 februari 2020, 18.39 uur · Door Redactie

De gemeente gaat plekken in de stad bouwen waar verschillende soorten van elektrisch deelvervoer samenkomen, zogeheten eBuurthubs. Bewoners kunnen daar kiezen welke schone oplossing het beste voor ze is. Allereerst gaat het om een test van drie jaar. Naar verwachting zijn de eerste eBuurthubs deze zomer gereed.

Gemeente Amsterdam

Bij de hubs is er een keuze uit hybride of elektrische auto’s, maar ook (bak)fietsen en e-scooters. Met de proef hoopt de gemeente zoveel mogelijk mensen te verleiden meer hun vervoersmiddelen te delen. Ook hopen zij dat mensen minder vaak kiezen voor de vervuilende auto of juist helemaal geen auto meer aanschaffen.

Stadsdelen 

De gemeente wil de hubs uiteindelijk in alle stadsdelen plaatsen. Vanaf deze maand wordt er gezocht naar enthousiaste bewonersgroepen die willen meewerken. Het kan zijn dat parkeerplekken plaats moeten maken voor de hubs. Op basis van parkeerdruk, geplande werkzaamheden en laadinfrastructuur worden locaties uitgezocht. Bewoners die mee willen werken kunnen zich melden bij de gemeente.

Subsidie

Amsterdam heeft samen met andere Europese steden subsidie gekregen voor het plaatsen van eBuurthubs. Ook betaalt het Rijk en het Stedelijk Mobiliteitsfonds een deel van de kosten.