Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeenteraad en Halsema willen komende jaarwisseling al geheel vuurwerkverbod

13 februari 2020, 18.30 uur · Aangepast 13 februari 2020, 18.54 uur · Door Redactie

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft vanmiddag gevraagd om een geheel vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling. Burgemeester Halsema, die eerder dit jaar nog niet zo ver wilde gaan, zegt zich daarvoor in te zetten. 

De politieke partijen willen dat vuurwerk in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden wordt. 'Hiermee voorkomen we overlast en milieuvervuiling en bereiken we meer veiligheid voor onze hulpverleners, betere luchtkwaliteit en besparen we veel dierenleed', zegt Johnas van Lammeren. Zijn partij, de Partij voor de Dieren, diende het voorstel hiervoor in. 

Vuurwerkfeest

Het voorstel van Van Lammeren werd vanmiddag door bijna alle partijen in de gemeenteraad gesteund, op Forum voor Democratie en het CDA na. De meerderheid wil wel dat er een door de gemeente georganiseerd vuurwerkfeest komt en dat daar geld voor wordt vrijgemaakt.

Burgemeester Halsema wees er in januari nog op dat er risico's voor agenten waren als er alleen in Amsterdam een geheel vuurwerkverbod zou komen. In haar eigen aanpak spreekt ze over een 'meerjarige aanpak' waarbij 'eerst geëxperimenteerd' wordt. 

Stap zetten

Toch liet Halsema vanmiddag weten wel blij te zijn met het voorstel van Van Lammeren, mede omdat inmiddels duidelijk is dat de verkoop van vuurpijlen en knalvuurwerk landelijk waarschijnlijk in de toekomst verboden wordt. 'Wij willen inderdaad de stap zetten naar een lokaal afsteekverbod al dit jaar', zei de burgemeester.

Halsema zei verder dat het aantal verkooppunten van vuurwerk in de stad gaat afnemen. 'Dat kunnen we niet in een jaar. Daarvoor zijn gewoon vergunningen verleend. Maar dat proberen we in een aantal jaar, samen met de Omgevingsdienst, te doen.'