Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pandeigenaren Vondelbuurt: 'Wij zijn geen vastgoedcowboys'

25 februari 2020, 07.00 uur · Aangepast 25 februari 2020, 07.43 uur · Door Redactie

Vastgoedondernemers die actief zijn in de Van Eeghenstraat in de Vondelparkbuurt herkennen zich niet in de kritiek van de SP en sommige bewoners. Volgens hen moet er wel aan sommige panden gewerkt worden vanwege achterstallig onderhoud en is in één geval sloop de beste optie. 

In 2017 kochten de Zuider Vastgoed, Zadelhoff en Van der Zwan Vastgoed tien panden van de Postcodeloterij in de Van Eeghenstraat. Vier worden gerenoveerd en één moet zelfs helemaal gesloopt en opnieuw gebouwd worden. Dat voornemen leidde tot verbazing en onrust bij meerdere buurtbewoners en de SP en VVD. 

Toch is het volgens de eigenaren niet vreemd om het pand te slopen. 'Er is werkelijk niets monumentaals meer', stelt Maarten Feilzer, directeur van Zadelhoff. 'Je kunt zeggen: Ik sloop alles achter de muur en ik zet er nieuwe betonnen vloeren in. Maar dit is niet de kwaliteit die wij willen leveren aan de kopers van onze appartementen.'

Volgens de directeur van Zuider Vastgoed, Tuncer Tuzgöl, kan de sloop in een week achter de rug zijn en duurt het bouwen van een nieuw pand zo'n anderhalf jaar. 'En renovatie duurt al heel snel drie jaar. Dus de buurt heeft veel langer last van renovatie van een bestaand pand.'

Quote

'Dit is niet de kwaliteit die wij willen leveren aan de kopers van onze appartementen'

Maarten Feilzer, directeur Zadelhoff

SP-raadslid Tiers Bakker haalde tegenover AT5 en op Twitter uit naar de ondernemers die panden in de straat bezitten. Hij spreekt van 'vastgoedcowboys' die 'grote winsten' maken. Volgens Bakker moet de wethouder ingrijpen.

'Wij zijn zeker geen vastgoedcowboys', reageert Tuzgöl. 'We hebben hele mooie dingen gedaan voor de stad. Kijk naar de overige panden. Alleen hier al in de straat. Hoe wij die renoveren. Hoeveel respect we hebben voor dit soort panden. Laten we voorzichtig zijn met dat soort uitspraken.'

Quote

'Laten we voorzichtig zijn met dat soort uitspraken'

Tuncer Tuzgöl, directeur Zuider Vastgoed

Hij erkent wel dat de drie vastgoedbedrijven er niet slechter van worden. 'Maar dat hoort bij de economie. Als we er allemaal slechter van zouden worden dan kunnen we helemaal niks meer in Nederland.' 'Dan zou het hier verkrotten', vult Feilzer aan.

In het pand moeten straks zes koopappartementen met een ondergrondse parkeergarage komen, waar plek is voor zes auto's. Het parkeerterrein in de tuin, met 21 plekken, verdwijnt. De prijzen van de appartementen zijn nog niet bekendgemaakt, maar die zullen lijken op die van de andere woningen in de straat: waarschijnlijk boven de miljoen euro.

Stadsdeel Zuid laat weten dat de vergunningsaanvraag van de ondernemers voor de nieuwbouw en sloop niet is goedgekeurd door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Het stadsdeel heeft nu contact met de eigenaren om te kijken hoe het verder moet.