Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Airbnb wil gemeente helpen met bestrijden overlast vakantieverhuur

28 februari 2020, 07.05 uur · Aangepast 28 februari 2020, 10.30 uur · Door Redactie

Woningverhuurbedrijf Airbnb heeft beloofd de gemeente te zullen helpen om overlast door vakantieverhuur te bestrijden. Medeoprichter Nathan Blecharczyk geeft aan advertenties van verhuurders zonder registratienummer te zullen verwijderen. Ook wil het bedrijf een klachtenlijn instellen voor buurtbewoners die overlast ervaren.

Binnenkort gaat de Wet toeristische verhuur in, waarmee gemeenten vakantieverhuurders kunnen dwingen om een registratienummer op te vragen, dat vervolgens in verhuuradvertenties moet worden opgenomen. Doordat deze nummers gekoppeld zijn aan een adres, kan de gemeente zo makkelijker handhaven op illegale verhuur. 

Regelgeving steunen 

Hoewel Airbnb onder de nieuwe wet niet verplicht is om advertenties zonder registratienummers te verwijderen, geeft het bedrijf aan de regelgeving te willen steunen. 'Airbnb wil helpen met het handhaven van deze registratieplicht en wil hosts die geen registratienummer weergeven verwijderen van het platform', aldus Blecharczyk. 

Hulplijn 

Ook wil het verhuurbedrijf een telefonische hulplijn instellen voor buurtbewoners, waar overlast 24 uur per dag kan worden gemeld. Deze klachten zullen vervolgens weer worden teruggekoppeld naar de verhuurder. Momenteel kunnen klachten alleen nog via een onlineportaal worden aangegeven. 

Tot slot gaat er binnenkort een pilot met decibelmeters van start, waarmee geluidsoverlast in woningen kan worden gedetecteerd. De verhuurder kan de overlast vervolgens aanpakken.

Rotste appels 

Volgens wethouder Laurens  Ivens (Wonen) is het de hoogste tijd dat Airbnb verantwoordelijk neemt voor de overlast. 'Eindelijk erkent Airbnb dat ze overlast veroorzaken. In de binnenstad ondervindt 80% van de mensen overlast van de toeristische verhuur van woningen. Goed dat ze nu eindelijk iets willen doen om de rotste appels er tussenuit te halen.'

Toch vindt Ivens dat het verhuurbedrijf het momenteel nog teveel voor het zeggen heeft. 'Dat ze advertenties zonder registratienummer willen weren, maakt overheden juist afhankelijk van deze platforms. Het is de hoogste tijd dat Airbnb zelf ook beboet kan worden bij het overtreden van de regels.'