Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bij zeventien scholen te veel lood in leidingwater gevonden

28 februari 2020, 19.17 uur · Door Redactie

In het leidingwater van veertien basisscholen en drie middelbare scholen zijn te hoge loodconcentraties aangetroffen. Dat schrijft wethouder Ivens vandaag in een brief aan de gemeenteraad. In het leidingwater van de scholen blijken concentraties van meer dan 5 microgram lood per liter water te zitten en dat betekent dat de leidingen vervangen moeten worden.

In totaal zijn er bij 111 basisscholen en 28 middelbare scholen metingen uitgevoerd. Die werden ook uitgevoerd bij 160 wooncomplexen van woningcorporaties in de stad. Bij 11 complexen werden loden leidingen aangetroffen. In 6 van die complexen zijn de leidingen inmiddels vervangen.

Maar ook bij 45 particuliere wooncomplexen zijn loden leidingen aangetroffen. Stichting !WOON heeft bewoners geholpen bij de metingen en het contact met de verhuurders. Bij in totaal 15 complexen zijn de leidingen vervangen.

Vorige week werd bekend dat het RIVM dit voorjaar komt met een nieuwe, eenduidige meetmethode om het loodgehalte in drinkwater te meten. In de tussentijd werkt de gemeente hard aan het loodvrij maken van haar eigen panden. Daarbij wordt voorrang gegeven aan gebouwen waar veel kinderen en zwangeren komen.